Engelse veteranen herdenken omgekomen landgenoten

videoIJZENDIJKE - Vijftig Engelse veteranen waren zaterdag te gast aan de Isabellaweg bij IJzendijke. Ze eerden daar de slachtoffers van de enorme explosie die op 20 oktober 1944 op die plek plaatsvond op de boerderij van De Dobbelaere. 

Een Engels-Canadees  eskadron maakte zich die dag klaar voor de bevrijding van Breskens, toen een ongeluk met de stof nitroglycerine zorgde voor een reeks onvoorstelbare explosies. Het complete erf brandde uit, brokstukken van tanks kwamen neer tot honderden meters in de omgeving. Er vielen minstens eenenveertig doden en tientallen gewonden. 

De veteranen, leden van de Royal Engineers Association, bezochten eerst het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Daarna gingen ze op bezoek bij de boerderij, die meteen na de oorlog weer is opgebouwd. 

Op het erf is één van de kraters van de explosies nog te zien: die is nu een vijver. Bijzonder is de rupsband die op het erf uit de grond steekt: die werd vier jaar geleden opgegraven door de huidige eigenaar Carlos de Dobbelaere, wiens oma en vader op de boerderij woonden toen de ramp plaatsvond. In de schuur van de boerderij was een kleine expositie ingericht. 

Volledig scherm
© RGB Stock