Jonge ooievaar, niet die uit het Zwin Natuur Park.
Volledig scherm
Jonge ooievaar, niet die uit het Zwin Natuur Park. © Petra van Laarhoven

Emily de ooievaar uit het Zwin komt in Marokko om door elektrocutie

KNOKKE - Eén van de drie jonge ooievaars die vorig jaar in het Zwin Natuur Park bij Knokke van een zender zijn voorzien, heeft de trektocht naar het zuiden niet overleefd. Elektrocutie door een hoogspanningslijn is ooievaarsjong Emily fataal geworden.

Dankzij de zender kon Emily met de twee andere bezenderde, in het Zwin geboren ooievaars Reinout en Hadewijch dagelijks worden gevolgd via de website van het Zwin Natuur Park. Hun trektocht naar het zuiden begon 21 augustus. Emily verbleef sinds half november in Marokko, tachtig kilometer ten zuiden van Tanger. Daar is ze enkele dagen geleden dood aangetroffen bij een hoogspanningslijn.

Elektrocutie is, volgens het Zwin Natuur Park, een vaak voorkomende doodsoorzaak bij jonge vogels, oplopend tot een kwart van de jonge ooievaars. Honger, ziekte, slechte weersomstandigheden of een aanvaring met een windturbine of elektriciteitskabels zijn andere belangrijke doodsoorzaken. Het was eerder uitzonderlijk, aldus het voorlichtingscentrum, dat alle drie jonge ooievaars hun tocht naar het zuiden zouden overleven.