Volledig scherm
De rechtbank in Middelburg. © Theo Giele

Eis: tbs met dwangverpleging voor man uit Hoek die bedreigde en vernielde

MIDDELBURG - Een goeie buur beter dan een verre vriend? De 32-jarige I. R. uit Hoek had geen van beide. Hij zat donderdag gebogen en met het hoofd in de handen voor het hekje van de rechtbank in Middelburg. En dat wat hij vreesde, werd tegen hem geëist: tbs met dwangverpleging.

Midden april vorig jaar was hij door de buurman en diens twee zonen in elkaar getrapt. Drie gebroken ribben en de nodige kneuzingen. De zaak tegen de drie werd geseponeerd en R. stond terecht voor bedreiging. Hij zou op 20 april de drie met een staaf hebben bedreigd. Medio juli ging het weer eens fout. Hij zat in een megadepressie en richtte in zijn eigen woning diverse vernielingen aan. Veertien dagen later kreeg de man het aan de stok met zijn buurvrouw en gooide hij met een emmer potgrond.

De raadsman van R. hekelde met name de hulpverlening, of liever het gebrek daaraan. Met name De Zeeuwse Gronden was de boosdoener. ,,Die zijn meer bezig geweest met hun eigen proces dan met hulpverlening. Ze hebben R. aan zijn lot overgelaten. Een begeleidster toonde grensoverschrijdend gedrag. Die werd ontslagen en R. kreeg de schuld.’' Hij vond dan ook dat die tbs eigenlijk overbodig was.

Uitspraak 6 februari.