Volledig scherm
Het strand van Hoofdplaat. © PZC

Eindelijk krijgt Hoofdplaat na 10 jaar een nieuw strand

HOOFDPLAAT - Inwoners van Hoofdplaat kunnen na volgende week hun handdoek op een nieuwe strand uitspreiden. Al tien jaar bestaat de wens voor de aanpak van het verwilderde strand. 

Aannemer Sinke is deze week begonnen met het afgraven van de begroeiing en egaliseren van de grond. Vanaf maandag wordt 2500 kuub Noordzeezand aangevoerd om het strand op te hogen. De dorpsraad ijverde jaren voor een opknapbeurt van het strand, dat vooral een lokale functie heeft. Marty den Dekker en Vivian de Koster van de dorpsraad: ,,Het hoefde geen groot strand te zijn, maar wel een bruikbaar strand."

Minder dik

De gemeente Sluis stelde 100.000 euro beschikbaar, de dorpsraad spaarde de afgelopen jaren 10.000 euro bijeen. Eén sponsor haakte af, omdat de procedure te lang duurde. Het budget was daardoor ontoereikend voor de begrote hoeveelheid zand. ,,We hebben daarom gekozen voor een minder dikke laag." 

Om te voorkomen dat het zand wegspoelt of het nabijgelegen natuurgebied in waait, blijft een deel van de begroeiing staan. Deskundigen hebben berekend dat het strandje zeker acht jaar moet meegaan.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement