Volledig scherm
Deelnemers en organisatoren van energieproject Duinhof geven met een symbolische druk op de knop het startsein voor het zonnepark. Adrie Neuféglise (r) van Maak Onze Regio Duurzamer hielp de initiatiefnemers. © Camile Schelstraete

Eigenaren van vakantiewoningen in Cadzand-Bad richten zonnepark op

CADZAND-BAD – Recreanten in Zeeuws-Vlaanderen kunnen ook duurzame stappen zetten. Dat laat de Vereniging van Eigenaren (VvE) van appartementencomplex Duinhof in Cadzand-Bad zien. Zaterdag werd er geproost op de opening van een zonnepark, waar alle bewoners aan meedoen.

 ,,Het gaat om zes appartementsgebouwen en een garage. Het zijn bijna allemaal vakantiewoningen", vertelt Adrie Neuféglise van Maak Onze Regio Duurzamer. In totaal 208 zonnepanelen liggen op de twee grootste gebouwen van het complex. ,,Er zijn 130 appartementen  in het complex en iedereen doet mee.” Dat een VvE van een vakantiewoningencomplex dat initiatief neemt, is volgens Neuféglise uniek voor Nederland en een voorbeeld voor andere vakantieparken.  

Postcoderoos

De VvE riep de expertise van Neuféglise in, om het zonnepark te realiseren. Maak Onze Regio Duurzamer is de drijvende kracht achter een groeiend aantal Zeeuwse zonne-coöperaties. De zogenoemde postcoderoosregeling vormt de basis. Mensen die in een bepaald gebied wonen kunnen lid worden van een coöperatie, certificaten kopen en daarmee worden de zonnepanelen op een dak in de buurt betaald. Mensen die niet zelf panelen op hun dak willen of kunnen leggen, investeren op die manier in groene energie. Ook eigenaren van vakantiewoningen kunnen zo een ‘groene slag’ maken.

Onlangs ging ook de nieuwe coöperatie Sluis-Schoondijke van start, met zonnepanelen op het dak van multifunctioneel centrum De Korre in Breskens. De gemeente Sluis stelde het dak van het mfc beschikbaar. Neuféglise: ,,En er komen er komend jaar nog vijf à zes coöperaties aan in Zeeuws-Vlaanderen.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement