Volledig scherm
archieffoto © Camile Schelstraete

Duurzame uitvinder Sietz Leeflang (84) uit Breskens overleden

BRESKENS - Sietz Leeflang uit Breskens is donderdag overleden. Hij was milieuactivist en ‘duurzaam uitvinder’, en als zodanig zijn tijd ver vooruit. Leeflang werd 84 jaar.

Sietz Leeflang werd in 1933 geboren in Haarlem en richtte in 1970 in Boxtel De Kleine Aarde op. Hij noemde dat een ‘milieu-proefboerderij’, waar werd geëxperimenteerd met innovatieve, duurzame productiewijzes en producten. Zeven jaar later volgde de oprichting van de daaraan verwante Stichting De Twaalf Ambachten, een ‘centrum voor alternatieve techniek’, die zich concreet inzette voor manieren om ‘mens- en milieuvriendelijk te produceren’. Leeflang, steeds gesteund door zijn vrouw Anke, bracht onder meer de helofytenfilter op de markt, een inmiddels algemeen erkende manier om water te zuiveren. Hij verzon ook de nonolet: een reukloos composttoilet.

Scepsis

Veel vaker bleef Leeflang echter, ondanks zijn niet aflatend enthousiasme, met zijn producten en plannen steken in de scepsis van de gevestigde orde. Zijn ideeën waren onhaalbaar, vonden critici. Hij was zijn tijd misschien wel te ver vooruit, meenden zijn aanhangers.

Leeflang verhuisde in 2005 naar Breskens. Voor de liefde voor de zee, en voor de rust. “Hier hoef je je fiets niet op slot te zetten, mensen zouden beledigd zijn”, vertelde hij destijds. Leeflang stortte zich op een nieuw initiatief en begon in Oostburg De Nieuwe Ambachterij, waar hij studeerde op praktische, duurzame toepassingen voor mensen thuis. Ondertussen bleef hij ook daarbuiten van project naar project hoppen en dook hij overal in het land op om te assisteren bij duurzame projecten, zoals enkele jaren geleden, toen hij, tachtig jaar oud, met een uitgewerkt plan op de proppen kwam om overbodig geworden binnenvaartschepen van de sloop te redden.

Leeflang was al een poosje ziek. Hij wordt woensdag begraven in Breskens.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement