Het pand van PSLoop in Terneuzen.
Volledig scherm
PREMIUM
Het pand van PSLoop in Terneuzen. © PSLoop

Duits consortium zet failliete proeffabriek voor recycling van bouwpiepschuim in Terneuzen voort

TERNEUZEN - De proeffabriek voor recycling van bouwpiepschuim in Terneuzen maakt toch een doorstart. Een Duitse consortium van fabrikanten van polystyreen neemt de fabriek over. Een deel van het oude personeel blijft aan.

 1. Eerste Europese recyclingfabriek voor isolatieplaten in Terneuzen opent deze zomer en de tweede komt er aan
  PREMIUM

  Eerste Europese recycling­fa­briek voor isolatie­pla­ten in Terneuzen opent deze zomer en de tweede komt er aan

  TERNEUZEN - Vijf jaar terug bedachten Lein Tange en Jan Noordegraaf het idee voor een proeffabriek waarin bouwpiepschuim wordt gerecycled. Nu staat hij er in Terneuzen. Het is de eerste en voorlopig enige in Europa. ,,We denken al na over een veel grotere fabriek die vier tot vijf keer zoveel isolatieschuim kan recyclen. Dan zouden we in de proeffabriek andere dingen kunnen testen. Bijvoorbeeld hergebruik van elektronicakunststoffen.”
 2. 'Unieke' proeffabriek verwerkt oud isolatieschuim tot duurzame bouwisolatie
  PREMIUM

  'Unieke' proeffa­briek verwerkt oud isolatie­schuim tot duurzame bouwisola­tie

  Over een jaar moet hij draaien in Terneuzen: de eerste en voorlopige enige proeffabriek waar 'bouwpiepschuim' wordt gerecycled tot nieuw isolatiemateriaal. De bouw, die in januari begint naast chemiebedrijf ICL-IP, kost 7,2 miljoen euro. Europa draagt 2,7 miljoen euro bij. Uit de regiodeal die het Rijk met Zeeland heeft gesloten, komt 1 miljoen euro op tafel voor de verwerking van styrofoam ofwel 'blauwe isolatieplaten'.