Volledig scherm
Het Zwin College in Oostburg. © StockPZC

Dreigende sluiting Zwin College hakt er flink in: 'Dit mag niet gebeuren'

OOSTBURG - De dreigende sluiting van het Zwin College in Oostburg sloeg afgelopen weekend in als een bom in heel Zeeuws-Vlaanderen. De eerste actiegroep is al in oprichting.

Quote

We gaan op de barricades. Ik wil met ouders van leerlingen op alle Zeeuws-Vlaam­se scholen een vuist vormen. Dit heeft impact op de hele gemeen­schap en het bedrijfsle­ven. Ik ga een actiegroep formeren en benader alle scholen. Ook het Zeldenrust-Steelant­col­le­ge.

Peter Verploeg

De start van de zomervakantie kreeg in de gemeente Sluis ineens een hele andere lading. Vrijdag vertelde directeur van het Zwin College Frank Neefs dat de school binnen één of twee jaar dreigt te moeten sluiten, als er geen financiële steun uit Den Haag komt. De inspectie van het ministerie van Onderwijs heeft ook het voornemen om het Zwin College na de zomer onder ‘aangepast financieel toezicht’ te plaatsen en de school moet met een herstelplan komen. Het Zwin College heeft na de zomer nog maar 864 leerlingen, terwijl een school met 1200 leerlingen financieel gezien het hoofd goed boven water kan houden. Andere Zeeuws-Vlaamse scholen hangt hetzelfde boven het hoofd, De Rede in Terneuzen heeft rond de 1000 leerlingen. Het Reynaertcollege heeft er nu nog 1300, maar ook dat aantal daalt.

Die boodschap hakte er flink in: op sociale media zijn de bezorgde reacties op het onderwerp ontelbaar, maar de boodschap is overal hetzelfde: zover mag het niet komen. Peter Verploeg, lid van de medezeggenschapsraad van het Zwin College en consulent jongerenloket bij het Werkservicepunt Zeeuws-Vlaanderen onderneemt actie. “We gaan op de barricades. Ik wil met ouders van leerlingen op alle Zeeuws-Vlaamse scholen een vuist vormen. Dit heeft impact op de hele gemeenschap en het bedrijfsleven. Ik ga een actiegroep formeren en benader alle scholen. Ook het Zeldenrust-Steelantcollege.”

Het ZSC doet niet mee met een toekomstplan waar de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten, middelbare scholen en provincie aan gaan werken. Om sterker te staan in ‘Den Haag’, zou het mooi zijn als het ZSC zich alsnog aansluit bij de samenwerking, zegt de Sluise wethouder Jack Werkman. “We hebben elkaar nodig.” Ook hij is strijdbaar, samen met de onderwijswethouders van de gemeenten Hulst en Terneuzen. “Het is goed dat ouders meestrijden. We moeten ons laten horen. Nu gaat het om het Zwin, maar sluiting dreigt ook voor andere scholen. Het is menens, dit is een topkrimpregio en als het onderwijs in de flanken wegvalt, heeft dat effect op álles.” Daar zijn ze in Den Haag nog niet voldoende van doordrongen, denkt Werkman. “De sleutel zit wel in het slot, maar de deur is nog niet open.”

Ook vanuit de politiek wordt de noodklok geluid, PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul wil dat staatssecretaris Sander Dekker in overleg treedt met de Zeeuws-Vlaamse schoolbesturen en de Zeeuwse SP Statenfractie vraagt om opheldering aan het dagelijks provinciebestuur. Het kan niet zo zijn dat de provincie Zeeland geld steekt in de uitbreiding van hoger en wetenschappelijk onderwijs (Campus Zeeland) terwijl het Zwin College dreigt te moeten sluiten, vindt de SP. De Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) sloeg vorige maand al alarm. In een brief aan minister Jet Bussemaker schreef de vereniging dat het Rijk extra geld beschikbaar moet stellen om de middelbare scholen te redden.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement