Volledig scherm
© Peter Nicolai

Dow veroordeeld voor incident eind 2014

TERNEUZEN - Chemiebedrijf Dow in Terneuzen is vandaag door de rechtbank in 's Hertogenbosch veroordeeld voor een lekkage van methaangas eind 2014. Een boete van 210.000 euro, waarvan 70.000 euro voorwaardelijk, is opgelegd. 

Volgens de rechtbank heeft het bedrijf opzettelijk een aantal veiligheidsmaatregelen niet getroffen. In december 2014 kwam tijdens het vervangen van een pomp bij het openen van een leiding 3,45 ton giftig methaangas vrij in een fabriekshal. De leiding bleek nog onder grote druk te staan. De druk was afgemeten op een verkeerde meter. De leiding waar het gas uit ontsnapte, kon bovendien niet meer worden dichtgemaakt doordat een medewerker de bouten verkeerd had losgedraaid.

Er vielen geen slachtoffers. Het bedrijf is strafrechtelijk aansprakelijk, aldus de rechtbank, omdat er tijdens het incident bewust volgens afwijkende veiligheidsprocedures is gewerkt.

Bij het opleggen van de boete heeft de rechtbank meegewogen dat Dow behoort tot de hoogste categorie risicobedrijven. Relatief kleine fouten kunnen grote gevolgen hebben voor mens en milieu. Het bedrijf is bovendien vaker veroordeeld voor milieudelicten. 

De officier van justitie eiste een onvoorwaardelijke boete van 220.000 euro. De rechtbank oordeelde milder. In het voordeel van het bedrijf weegt mee, stelt de rechtbank, dat  volledige medewerking is verleend tijdens het onderzoek en opening van zaken is gegeven op de zitting. Ook trok het bedrijf lering uit het incident en paste het de veiligheidsprocedures aan.