Volledig scherm
Deborah, Sonja, Ellie en Sonja zijn klaar voor de Olympische Spelen. © Peter Nicolai

Dorpsvlag van Terhole
wappert langs Zuid-Koreaanse schaatsbaan

videoTERHOLE - Oplettende schaatsliefhebbers hebben het misschien wel eens gezien. Zit je schaatsen te kijken op tv, komt opeens de dorpsvlag van Terhole in beeld...

Quote

Geen carnaval? Ach, we zetten het Holland Heineken House wel op z'n kop

Sonja, Deborah, Elly en Sonja

Dat zou vanaf morgen zomaar weer kunnen gebeuren tijdens de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Tussen het schaatspubliek zitten dan namelijk de vier Zeeuws-Vlaamse vriendinnen Sonja, Deborah, Elly en nogmaals Sonja. "We komen uit Terhole, Hengstdijk en Hulst. De afgelopen zes jaar zijn we met zijn vieren naar alle wereldkampioenschapen allroundschaatsen gegaan. Drie van ons doen dit al tien jaar. We zijn samen al op geweldige plekken geweest, zoals Berlijn, Boedapest, Hamar en natuurlijk Heerenveen." Maar deze trip is wel extra speciaal, erkennen de vrouwen. "Hoe vaak kom je nou in Zuid-Korea? En dan ook nog eens op de Olympische Spelen... Echt geweldig." 

De vriendinnen zijn woensdag vertrokken voor een twaalfdaagse reis. "We hebben kaartjes voor alle schaatswedstrijden. Wie onze favoriet is? Sven Kramer natuurlijk!" Overigens gaat het viertal ook op bezoek bij andere sporten. "We denken onder meer aan ijshockey." Enig nadeel van de trip: de dames missen carnaval... "Maar ach, dan gaan we het Holland Heineken House maar op zijn kop zetten. Dat kun je wel aan ons overlaten hoor... We gaan immers ook voor gezelligheid."

Supporteren - dat vraagt natuurlijk om speciale kleding. "Onze koffers zitten vol met nieuwe, oranje outfits.  We zorgen elke trip weer voor nieuwe. Er gaan trouwens ook altijd Noorse truien mee. We hebben in de loop van de jaren een speciale band met de Noorse supporters opgebouwd. Dat is het mooie van schaatsen. De verbroedering tussen supporters, van allerlei nationaliteiten, is enorm en echt hartverwarmend.” 

Koud

Dus als er een Noorse schaatser rijdt, slaan de dames hun oranje outfit even naar achter en komen de Noorse truien tevoorschijn. Die komen overigens ook om een andere reden wel van pas. "Het is ontzettend koud in Pyeongchang. 's Nachts is het er twintig graden onder nul." 

Hoeveel medailles de Oranje equipe ook zal halen, de vier vriendinnen zullen ongetwijfeld met talloze anekdotes terug naar Nederland komen. Zoals na iedere trip. “Zo zijn we een keer in een vipbox beland via de vader van de Noorse schaatser Bøkko. Eerst hadden we geen kaartjes, maar voor we het wisten zaten we op het ereterras. Dat was echt wel een hoogtepunt."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement