Volledig scherm
Herdenkingsbord Kloosterzande. © Google Streetview

Dorpsraad wil nieuw herdenkingsbord bevrijding Kloosterzande

KLOOSTERZANDE - De bevrijding van de voormalige gemeente Hontenisse in september 1944, is van grote historische waarde. Het bord dat eraan herinnert, is echter sterk verouderd en dringend aan vervanging toe, vindt de dorpsraad van Kloosterzande.

Het overlegt met de gemeente Hulst over de financiën.

Het huidige herdenkingsbord hangt aan de gevel van een huis aan het Poolsplein. Tot de bevrijding door de Polen heette het Molenplein. "Het is een bordje van 30 bij 40 centimeter en het zit een beetje weggestoken. Het is niet alleen flink versleten, het mag ook wel op een meer prominente plaats komen, zodat het meer aandacht krijgt", vindt dorpsraadvoorzitter Robert Asselman.

Het nieuwe, grotere bord moet daarom even verderop op een grasveld komen, naast de fietsenstalling van de bushalte. "We moeten dan wel oppassen voor vandalisme. Want het moet aan een uitgang van Kloosterzande komen, dat het bord niet opeens 's ochtends in de waterweg bij Hengstdijk ligt."

De dorpsraad zoekt nog naar particulieren die een steentje willen bijdragen aan het nieuwe herdenkingsbord. Dat is bovendien een voorwaarde van de gemeente. Asselman: "Samen met een bijdrage van het bedrijfsleven en de gemeente moet het wel goedkomen."