Volledig scherm
Open haard © PZC

De Zeeuw is spaarzaam, verbruik aardgas fors gedaald

VLISSINGEN - Het verbruik van aardgas door particuliere huishoudens is in Zeeland de afgelopen jaren fors gedaald. Vooral stedelingen zijn zuinig.

Ergens in een huurappartementje achter het ziekenhuis in Vlissingen moet het zijn. Daar woont het Zeeuwse gezin dat gemiddeld het best let op zijn gas- en stroomgebruik. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bracht gisteren cijfers naar buiten over het energieverbruik van particuliere huishoudens. Wat blijkt: vooral het verbruik van gas in Zeeland is fors gedaald: van 1.850 kubieke meter in 2010 naar 1.330 kuub vorig jaar per gemiddeld gezin.

Het CBS heeft ingezoomd tot op buurtniveau. De drie buurten met het minste gasverbruik zijn onvergelijkbaar met de rest. Daar staan (veel) woningen met stadsverwarming. Deze huizen hebben geen gasaansluiting. Cadzand-Bad doet het goed, maar dat heeft te maken met de vele recreatiewoningen. Daarna volgen vijf Vlissingse buurten.

Stedelingen zijn hoe dan ook kleinverbruikers. Middelburg staat na Vlissingen op de tweede plaats. Goes is derde. Hoge gasrekeningen belanden op de deurmat in het buitengebied. Dat geldt overigens niet alleen voor gas, maar ook voor elektriciteit. Door de bank genomen verbruikt een huishouden in het buitengebied meer dan twee keer zoveel energie.

Huurders zijn zuiniger dan mensen die een eigen huis hebben. Ook energieverbruik gaat gelijk op met inkomen.

  1. Stuiteren over de Schelde
    video

    Stuiteren over de Schelde

    TERNEUZEN - Een Ferrari huren en daar met de directie wat rondjes mee gaan racen, is al lang niet meer origineel. Met je zakenrelaties in een opblaasboot van 250 PK met bijna honderd kilometer per uur over de golven in de Put van Terneuzen stuiteren, dáár kun je mee thuiskomen. Publiek was er amper, de kapiteins en bemanning deden het varen in de rigid inflatable boats tijdens de Corporate Rib Rally meer voor eigen eer en glorie. De passagiers van de snelle huurboten konden na de vaartocht nog even netwerken in een droog pak.