Volledig scherm
De Winterkoningin (voorgrond ), sneeuwengeltjes, ijselfen met puntoortjes en kinderen met lampionnen vergezelden de koets met daarin de Kerstman en zijn vrouw in een lange stoet door de Hulster binnenstad naar het 's Landshuis. foto Peter Nicolai

De kerstmarkt in Hulst wordt dit jaar een kerst-koopavond

HULST - De kerstmarkt van Hulst gaat dit jaar niet door. De belangstelling liep de laatste jaren steeds verder terug.

De activiteitencommissie van ondernemersvereniging Hulst Vestingstad kiest noodgedwongen voor een geheel andere opzet: een kerst-koopavond. Bezoekersmanager Monique de Bruijn trekt met een zwaar gemoed de stekker uit de kerstmarkt. "We hebben 25 jaar de kerstmarkt gehouden, maar met name de laatste jaren waren we erg zoekende. Vroeger hadden we honderd kramen in de binnenstad. Ondernemers, hobbyisten, verenigingen, iedereen deed mee. Maar tijden veranderen, door nieuwe wetgeving mag je niet meer zomaar gezellig drank en etenswaren verkopen. Er kwamen zodoende steeds minder kramen en ook minder bezoekers. Het besluit de kerstmarkt alleen op de Grote Markt te houden, was ook geen succes, de ondernemers klaagden, want in de straten was niks te doen. We stoppen nu met aanmodderen en gaan het helemaal anders doen." Ook de Santarun is geschrapt.

Op vrijdag 9 december wordt nu de 'Xmas shoppingnight' gehouden. Alle winkels zijn tot 22.00 uur geopend. De winkeliers rollen de rode loper uit en zorgen voor een hapje en drankje. De activiteitencommissie zorgt voor randanimatie in de straten. De horeca aan de Grote Markt houdt een afterparty. Vanaf 20.00 uur is er een dj en om 22.00 uur treedt de band Spank op. Binnenstadbewoners wordt gevraagd verlichting voor hun raam te plaatsen.