Dennis van Nieuwenhuijzen.
Volledig scherm
PREMIUM
Dennis van Nieuwenhuijzen. © Dirk Jan Gjeltema

De forten van Terneuzen die uiteindelijk nooit gebouwd werden

TERNEUZEN - Terneuzen bleek strategisch veel belangrijker dan tot nu toe werd gedacht. Historisch onderzoeker Dennis van Nieuwenhuijzen ontdekte plannen voor drie forten die nooit gebouwd werden.

De uit Terneuzen afkomstige Van Nieuwenhuijzen werkt momenteel aan een boek over de verdedigingsstelling Terneuzen-Ellewoutsdijk in de periode 1833-1921. Tijdens het onderzoek stuitte hij op plannen voor drie forten in de omgeving van Terneuzen. De ontwerpen lagen klaar. 

Op oude kaarten vond onderzoeker Dennis van Nieuwenhuijzen ontwerpen voor forten bij Terneuzen en op de Suikerplaat in de Westerschelde.
Volledig scherm
Op oude kaarten vond onderzoeker Dennis van Nieuwenhuijzen ontwerpen voor forten bij Terneuzen en op de Suikerplaat in de Westerschelde. © Dennis van Nieuwenhuijzen, reproductie Dirk-Jan Gjeltema

,,Er waren plannen voor een fort in de Serlippenspolder", ontdekte de onderzoeker. ,,Dat was nodig omdat de polders van Zaamslag, ten oosten van de vesting Terneuzen niet goed onder water gezet konden worden. Het geprojecteerde fort moest dan ook de verzwakking van de oostelijke kant opvangen. Uiteindelijk zou het fort vanwege de hoge kosten niet gebouwd worden.”