Volledig scherm
Instructeur Mark Vaane (links) brengt de 16 jarige Wessel van Harrewijn de beginselen bij van de het rijden in een automaat. © Camile Schelstraete

De ballen vliegen je om de oren

TERNEUZEN - Aan een radioknopje zitten en tegelijk een auto besturen is toch lastiger dan gedacht. Zeeuwse middelbare scholieren mogen het zelf ervaren nog voor ze rijles krijgen in de ZLM Junior Trials.

Op het grote parkeerterrein bij de Terneuzense skihal draaien dinsdagmiddag een paar lesauto's hun rondjes door een pylonenparkoers. Leerlingen van De Argo (voortgezet speciaal onderwijs) uit Terneuzen mogen ervaren wat een automobilist ervaart. Voor veel leerlingen de eerste keer dat ze achter het stuur zitten. 

Ballenbakballen

De Zeeuwse verzekeraar organiseert al vier jaar de Junior Trials. Naomi Priem, medewerker schadepreventie legt het doel uit: ,,Vooral toch om jongeren zo jong mogelijk bewust te maken van de risico’s. Denk maar bijvoorbeeld aan spullen die op de hoedenplank liggen. Als je ineens remt, vliegen die naar voren. We laten dat zien met ballen uit de ballenbak. Als je hele auto vol ballen ligt, geeft dat wel een goeie indruk.”

Zo’n tweeduizend Zeeuwse leerlingen doen op verschillende locaties mee aan de ZLM Junior Trials. Deze week zullen ook leerlingen uit West-Zeeuws-Vlaanderen achter het stuur mogen, de volgende week is de beurt aan collega’s in Goes.

 De Junior Trials zijn bedoeld voor middelbare schooljeugd tussen 16 en 18. ZLM heeft ook een versie voor beginnende bestuurders. Volgens Priem heeft die zijn effect al bewezen. ,,We zien dat de jongeren die die cursus hebben gevolgd minder  schade veroorzaken. Het gaat ons om gedragsverandering. We zijn al tevreden als een leerling tegen zijn ouders in de auto zegt dat ze dat appen maar moeten doen als ze weer thuis zijn.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement