Volledig scherm
Theo Matteeuws en Joke de Coninck van de stichting (links), Joop van de Vliet en uitvoerder Marcel van Rooijen plaatsen de haan op een sokkel. © Peter Nicolai

Cuyperskerk in Sas van Gent heeft gouden haan terug:
‘In mijn beleving was ie veel groter!’

SAS VAN GENT - Mireille van der Staal uit Sas van Gent was er als klein meisje bij toen de windhaan dertig jaar geleden van de kerktoren werd getakeld. Vrijdagochtend wilde de 38-jarige heel graag opnieuw op de foto met de nu opgeknapte haan. 

Volledig scherm
Het kruis wordt omhoog gehesen. © Peter Nicolai

,,In mijn beleving was ie veel groter! Jammer dat mijn opa er niet meer is. Hij maakte dertig jaar geleden de foto van mij als achtjarige.” De haan - voorzien van drie lagen 23,5 karaats bladgoud - is afgelopen half jaar onder handen genomen door leerlingen van het vakcentrum in Goes. Die kan er weer dertig jaar tegen, weet Sassenaar Joop van de Vliet die de schilderbeurt begeleidde.
Veel inwoners herinneren zich nog dat het kruis en de haan drie decennia terug van de toren kwamen. De pastoor verkocht in een kraam lootjes voor de noodzakelijke renovatie. ,,Je moest raden hoe hoog het kruis en de haan samen waren. Ik had het op de centimeter nauwkeurig goed, ik dacht 7.41 meter“, vertelt Erna Ranschaert.

Volgens uitvoerder Marcel van Rooijen is het einde van de restauratie van de Cuyperskerk in zicht. Binnen nu en vier weken is hoofdaannemer Leenhouts vertrokken. Vrijdagmiddag werd ook de vieringtoren waarvan de verrotte standaards zijn hersteld, teruggeplaatst. Ook het uurwerk gaat binnenkort weer aan. Joke de Coninck-Berkhout van de stichting Behoud Cuyperskerk: ,,Daar ben ik nog wel een beetje huiverig voor.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement