Volledig scherm
Fien Bussens is vrijwilliger bij internetcafe Blaauwe Hoeve in Hulst. © Camile Schelstraete

Curamus zoekt extra handjes

HULST - Curamus, de zorg- en welzijnsinstel- ling van Oost-Zeeuws-Vlaanderen, is dringend op zoek naar vrijwilligers.

Binnen Curamus wordt veel gebruikgemaakt van vrijwilligers. Ze zijn niet meer weg te denken in de zorg- en dienstverlening aan de bewoners. Momenteel zijn er zo'n vierhonderd vrijwilligers actief binnen de zorgcentra De Blaauwe Hoeve in Hulst, Antonius in Kloosterzande, De Lange Akkers in Koewacht en voor de cliënten die buiten de instellingen wonen, maar wel gebruikmaken van de geboden diensten van Curamus. "Dat lijkt veel, maar we zijn dringend op zoek naar nog meer vrijwilligers", zegt Veerle Nout van Curamus. "Door alle ontwikkelingen in de zorg wordt tegenwoordig steeds meer verwacht van mantelzorgers, maar die kunnen er niet altijd zijn. Daarom zijn vrijwilligers onmisbaar. Ze leveren een grote bijdrage aan de kwaliteit van leven van onze bewoners en cliënten, ze bieden praktische en emotionele steun. Vrijwilligers krijgen weliswaar niet betaald, maar ze doen het zeker niet voor niets; de waardering is groot en als je vrijwilligerswerk hebt gevonden dat goed bij je past is het gewoon ook ontzettend leuk. Ook geven we elk jaar een groot feest voor onze vrijwilligers."

Eindeloze lijst

Volgens Nout en haar collega's Babs de Schepper, Saskia van Assel en Wilma Morcus, zit er geen leeftijdsgrens op vrijwiligerswerk bij Curamus. De Schepper: "Er is voor iedereen iets te doen, samen zoeken we naar iets wat bij je past." Het zijn heus niet enkel oudere mensen die een helpende hand toesteken. Nout: "We hebben echtparen die samen helpen, maar hier komen ook scholieren voor hun maatschappelijke stage. Je zou misschien denken: als ze hun punten binnen hebben, zijn ze weg. Nee, veel van hen blíjven vrijwilligerswerk doen bij ons."

De lijst van openstaande vrijwilligersvacatures bij Curamus is schier eindeloos. Van een eindje wandelen met bewoners, hulp bieden bij het ontbijt en het bemensen van de frituurkar, tot het ondersteunen van dementerenden (bijvoorbeeld spelletjes doen), helpen bij de handwerkclub, gastheer of -vrouw zijn in de restaurants en bewoners van huis begeleiden of vervoeren naar bijvoorbeeld de fysiotherapie of andere afspraken, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Proefperiode

Wie bij Curamus wil komen helpen, krijgt eerst een kennismakingsgesprek waarin de wensen en het aanbod worden besproken. Daarna volgt een proefperiode van zes weken.

Bevalt het werk, dan volgt de vrijwilligersovereenkomst. Nout: "Het is dan wel vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Maar eenmaal de keus gemaakt, dan krijg je er zoveel voor terug."