Volledig scherm
Jan Peter Kakebeeke. © Peter Nicolai

Culturele duizendpoot Jan Peter Kakebeeke vertrekt uit Zeeuws-Vlaanderen

OOSTBURG - Jan Peter Kakebeeke kun je in één adem noemen met kunst en cultuur in Zeeuws-Vlaanderen. Na zeventien jaar vertrekt de artistiek leider van Kunstkring Sint Anna ter Muiden uit de streek.

,,Het water van de Blontrok heeft iedere dag een andere uitstraling. Dampend in de ochtendmist of badend in het licht van de zonsondergang'', zegt Jan Peter Kakebeeke (78) dromerig. Hij kijkt vanuit zijn inmiddels verkochte woning, net buiten Oostburg, uit op het water. ,,Je moet hier van het land en de vlakte houden, en dat doe ik.''

Toch verruilt hij Zeeuws-Vlaanderen, de geboortestreek van zijn ouders waar hij zeventien jaar geleden vanuit Naarden naartoe verhuisde, voor een andere omgeving. Hij gaat in de buurt van zijn dochter en haar man wonen, op de Veluwe.

Jan Peter is in de streek bekend als dichter, acteur en artistiek leider. Terwijl hij de afgelopen weken verhuisdozen inpakte, kwam de culturele duizendpoot van alles tegen. Hij haalt een poster tevoorschijn van de beelden- en schilderijenroute van Stichting Cultureel Aardenburg (SCA) uit 2003. ,,Honderdvijftien kunstenaars deden mee'', blikt hij terug. ,,Als je ergens gaat wonen is genieten belangrijk, maar iets bijdragen aan de gemeenschap ook.''

Dat heeft hij met hart en ziel gedaan, laten de stapels met posters en affiches zien. Zo was hij onder meer actief bij SCA, gaf jeugdpoëzie op scholen, voelt zich betrokken bij denktank New Babylon 3, leerde afgelopen jaar Nederlands aan een Congolees gezin en is  bekend van Kunstkring Sint Anna ter Muiden. ,,De Kunstkring richtte ik in 2007 op en er is nog steeds ieder jaar een nieuw programma.'' De Kunstkring blijft ook bestaan zonder hem, al wil hij mee blijven denken.

Onder de paraplu van de Kunstkring probeerde Jan Peter afgelopen jaren van alles uit. Zoals poëzieprojecten Open Dichthuis, Dichter op Bestelling en Dichter aan Tafel.  Aan het begin van ieder nieuw jaar schrijft hij zelf ook een gedicht. ‘Alles neemt tijd’ is zijn laatste werk vanuit Zeeuws-Vlaanderen.

  1. Cel en taakstraffen geëist voor afranseling in Hulst

    Cel en taakstraf­fen geëist voor afranse­ling in Hulst

    MIDDELBURG – Tegen zowel de 38-jarige Sassenaar J. S. als zijn stiefzoon F. E. (23) is maandag in Middelburg een celstraf van vier maanden geëist. Zijn tweede stiefzoon, de 21-jarige J. E. en zijn 20-jarige vriend R. T. uit Hulst hoorden elk een taakstraf van 180 uur tegen zich eisen. Het viertal zou in de avond van 28 januari vorig jaar een Hulstenaar een enorm pak slaag hebben verkocht, waarbij zelfs een ketting werd gebruikt.
  2. Tbs met dwangverpleging geëist voor poging doodslag in Oostburg

    Tbs met dwangver­ple­ging geëist voor poging doodslag in Oostburg

    MIDDELBURG - Het Openbaar Ministerie in Middelburg vindt dat de 37-jarige D. B. uit Oostburg moet worden ontslagen van rechtsvervolging en tbs met dwangverpleging opgelegd moet krijgen. B. wordt ervan verdacht op 5 augustus vorig jaar een medebewoner in een woning voor beschermd wonen in Oostburg met een mes in de borst te hebben gestoken. Het mes miste het hartzakje op enkele millimeters. Een poging doodslag, oordeelde officier van justitie Wilfred Suijkerbuijk.