Twee coronapatiënten die tijdelijk werden opgevangen in het ziekenhuis in Terneuzen zijn woensdagmiddag per helikopter overgeplaatst. Dit vanwege een toename van kritieke gevallen op de intensive care.
Volledig scherm
Twee coronapatiënten die tijdelijk werden opgevangen in het ziekenhuis in Terneuzen zijn woensdagmiddag per helikopter overgeplaatst. Dit vanwege een toename van kritieke gevallen op de intensive care. © Raymond de Frel

Coronapatiënten uit ziekenhuis Terneuzen overgeplaatst om druk op zorg te verminderen

TERNEUZEN - Door de toenemende druk op de zorg zijn woensdagmiddag twee coronapatiënten per helikopter vanuit ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen overgeplaatst naar ziekenhuizen elders in het land. Het gaat om patiënten die niet in kritieke toestand verkeren, laat woordvoerder René Maas weten. 

De twee patiënten werden eerder vanuit een andere provincie - vermoedelijk Noord-Brabant - opgenomen in het ziekenhuis van Terneuzen. Vandaag zijn ze overgebracht naar een ander ziekenhuis. Op die manier ontstaat een beetje lucht voor acute en moeilijke gevallen op de intensive care (ic) van ziekenhuis ZorgSaam. ,,Daarvan hebben we er op dit moment teveel”, aldus Maas.

De Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) coördineert de overplaatsingen van patiënten. Dat gebeurt per regio. Het monitort continu hoe het is gesteld met de capaciteit in de ziekenhuizen en probeert de druk op de zorg zoveel mogelijk te spreiden. Dat gebeurt onder andere door patiënten - die niet in kritieke toestand verkeren - over te plaatsen. Dat gebeurt onder andere met helikopters, zoals woensdag in Terneuzen.