Coronamuur scheidt geliefden aan beide kanten van de grens: ‘Hier moet een oplossing voor komen!’

videoRETRANCHEMENT - Hoe belangrijk is liefde? Grenzeloos belangrijk, is het antwoord van Jean-Paul Roels uit Retranchement. Zijn lief woont in Brugge.  ,,Het coronavirus scheidt geliefden”, zegt Roels. Zelf heeft hij het niet zo ver laten komen: vlak voor de grens dicht ging, pakte hij een tas in en spoedde zich naar Brugge. Roels heeft een Facebookpagina opgericht voor koppels die in dezelfde situatie zitten: Grenzeloze liefde gedurende de Corona crisis.

In twee dagen tijd hebben zich al bijna veertig Belgisch-Nederlandse stellen aangemeld op de FB-pagina. Ze voelen zich gevangen in een situatie die doet denken aan de tijden van de Berlijnse Muur, zegt Jean-Paul Roels. Zijn partner Nancy woont in Brugge, aan de andere kant van de ‘coronamuur’. Daar verblijft hij nu ook. ,,Het is een geluk dat ik kan thuiswerken. Maar ik durf niet terug naar Nederland en mis mijn kinderen van 19 en 21. Die zijn gelukkig al wat groter, maar toch: zo’n keuze zou je niet moeten maken, in deze tijd.”  

Vluchten naar België

De 52-jarige Roels heeft een lat-relatie met Nancy Jamain (52). ,,We latten, dat wil zeggen: ‘living apart together’. Het ene weekeind ging ik naar Brugge, de andere keer kwam zij naar Retranchement. Of we woonden een weekje samen. Toen twee weken het nieuws kwam dat België de grenzen zou gaan sluiten, moest ik overhaast een keuze maken: in Nederland blijven, of naar Nancy gaan? Ik heb snel mijn tas ingepakt en ben naar Brugge gereden. We wisten dat het elk moment kon gebeuren. Dat maakte het heel spannend, want ik moest dat besluit vóór zijn. Ik heb nog nooit zo snel gereden, binnen een kwartier was ik in Brugge, met het hart in mijn keel. Want stel dat ze me zouden aanhouden, stel dat ik zou worden teruggestuurd? Het was net of ik in een spannende film speelde. Ik heb mijn auto achter die van mijn vriendin geparkeerd, uit het zicht, zodat mijn Nederlandse nummerplaat maar niet opgemerkt zou worden.”