Boulevard De Wielingen in Cadzand-Bad.
Volledig scherm
Boulevard De Wielingen in Cadzand-Bad. © Google Maps

Compagnie Het Zoute: verplichte verhuur slecht voor Cadzand-Bad

CADZAND-BAD -De provinciale verplichting aan eigenaren om hun vakantie-appartement te verhuren, remt de ontwikkelingen in Cadzand-Bad.

Bovendien zijn de regels onduidelijk, waardoor ontwikkelaars, makelaars en kopers niet weten waar ze aan toe zijn. Dat zegt Joris Vrielynck, directeur projectontwikkeling bij Compagnie Het Zoute.

Het Zoute is de grootste bouwer in Cadzand-Bad. De Compagnie staat er op de rol voor meer dan driehonderd appartementen. Ruim de helft staat er al of is bijna klaar. Vrielynck zegt zich grote zorgen te maken over de verplichting van de provincie aan eigenaren van appartementen om hun eigendom te verhuren. Dat moet de leefbaarheid ten goede komen. De Sluise gemeenteraad wil er niet aan, maar de provincie dreigt nu met stappen. "Onbegrijpelijk", vindt Vrielynck. "Er zijn veel mensen die hun bezit niet willen verhuren. Die zullen niet meer kopen in Cadzand-Bad." Daardoor duurt het ook een stuk langer voordat andere ontwikkelingen in de badplaats tot stand komen, benadrukt hij. "In de nieuwe complexen is plaats voor winkels. Die komen er nu minder snel. En denk aan op opknappen van de Boulevard. Dat gebeurt nadat de grootste bouwprojecten zijn uitgevoerd. Dat kan nu jaren langer duren."

Daarnaast zijn de regels onduidelijk, geeft Vrielynck aan. "Er is niets bekend over mogelijke sancties, maar ook over wat er gebeurt als je bijvoorbeeld 10.000 euro per week vraagt, of een papieren constructie bedenkt waarbij je je eigen familie laat huren. Daardoor weet niemand waar hij aan toe is."

De Sluise raad praat mogelijk nog deze maand verder over het thema.