Volledig scherm
© ThinkStock

Coensdike Aardenburg doet mee met landelijk dementie-project

AARDENBURG - Als je dement wordt, zijn er nog genoeg dingen die je wél kunt doen.

Met dat uitgangspunt doet woonzorgcentrum Coensdike in Aardenburg mee met het landelijke project Ontmoetingscentra 3.0. Coensdike heeft sinds eind 2010 een ontmoetingscentrum waar mensen met een lichte tot matige vorm van dementie komen voor dagbesteding. Mensen kunnen er bijvoorbeeld handwerken. Maar er kan veel meer, zegt Daphne Mensink. Zij is de initiatiefnemer van DemenTalent waarbij mensen met dementie als vrijwilliger actief zijn, gebaseerd op hun interesses en vaardigheden. "Zo zijn er op andere plekken in Nederland bijvoorbeeld oud-leraren die voorlezen op basisscholen of mensen die Staatsbosbeheer helpen."

Onderzoek

Op zestien plekken in Nederland wordt voor een onderzoeksperiode van drie jaar gekeken hoe ontmoetingscentra anders kunnen inspelen op behoeften van mensen met dementie en hun mantelzorgers. De Vrije Universiteit van Amsterdam onderzoekt de meerwaarde daarvan.

Naast DemenTalent wordt er in Coensdike ook een training aangeboden aan mantelzorgers, vrijwilligers of familieleden en er is een coach die mantelzorgers telefonisch gaat helpen.