De rechtbank in Middelburg.
Volledig scherm
De rechtbank in Middelburg. © Theo Giele

Celstraffen gelijk aan voorarrest tegen Terneuzense afpersers geëist

MIDDELBURG - Bijna drie jaar geleden zouden een Axelaar en zijn zoon door de nu 41-jarige J. el H. en zijn kompaan R. S.(46), beiden uit Terneuzen, zijn afgeperst en bedreigd. In opdracht van ‘Clinge’, de residentie van motorclub ‘No Surrender’, heette het. Vrijdag diende zaak voor de rechtbank in Middelburg en hoorden de twee elk een celstraf gelijk aan het voorarrest tegen zich eisen. El H. 274 dagen plus nog een jaar voorwaardelijk en S. 222 dagen plus 180 dagen voorwaardelijk.

Eind juni 2017 komt El H. bij zijn slachtoffer aan de deur met de mededeling dat er snel 5.000 euro moet worden betaald. Zo niet, dan gaat de het café van zijn zoon in de fik. Om een en ander kracht bij te zetten zou er een vuurwapen zijn getoond. Volgens El H., zou zijn slachtoffer een slechte kwaliteit (bad standing) wiet aan de ‘nomad’ van No Surrender hebben geleverd en dat moest dus worden terugbetaald. Volgens officier van justitie Wilfred Suijkbuijk lariekoek. Want, zo redeneerde hij, ,,Als dat zo zou zijn dan hadden ze dat allang zelf geregeld. Zoiets laten ze niet versloffen. Dit is een doodgewone ordinaire poging tot afpersing. Niet meer en niet minder.’'

Daags voor het bezoek aan zijn slachtoffer waren El H. en S. naar het café van de zoon.gegaan. Die zou El H. voor ‘homo’ hebben uitgemaakt en dat pikte El H. niet. Hij ging verhaal halen, gaf de zoon een klap en dat was het. Bij die gelegenheid zou ook weer een wapen zijn getoond en gedreigd zijn de boel in brand te steken als er niet werd betaald. Aan bewijs waren er voornamelijk getuigenverklaringen. Negen in totaal, waarvan er acht nogal van elkaar verschilden. Voor de verdediging reden genoeg om vrijspraak te vragen.

Uitspraak 6 maart.