Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

BZW: extra Rijksgeld naar middelbare scholen

TERNEUZEN - Het Rijk moet extra geld beschikbaar stellen om de middelbare scholen in Zeeuws-Vlaanderen te redden. Dat schrijft de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) in een brief aan minister Jet Bussemaker. 

De BZW heeft recht van spreken, vindt voorzitter Neldes Hovestad. De vereniging werkt immers nauw samen met de scholen om de problemen als gevolg van de bevolkingskrimp het hoofd te bieden. Bedrijven steken daar ook geld in. Zo werd in Terneuzen een Centrum voor Toptechniek opgezet, waar leerlingen van alle vier de middelbare scholen heen gaan. Zo wordt voorkomen dat bepaalde vormen van (techniek)onderwijs helemaal uit de regio verdwijnen.

Extra geld

Al die inspanningen ten spijt is het voortbestaan van de scholen – met name die van het Zwincollege in Oostburg – in gevaar. "Fuseren of sluiten zou ernstige gevolgen hebben voor de leefbaarheid in Zeeuws-Vlaanderen", schrijft Hovestad aan de minister. Vele honderden kinderen zouden dan langer dan een uur moeten reizen naar de dichtstbijzijnde school. “Bedrijven hebben groot belang bij een aantrekkelijke woon- en leefomgeving voor onze werknemers. Het vestigingsklimaat zou er ernstig door worden aangetast.”

De scholen – althans drie ervan, het Zeldenrust-Steelantcollege doet niet mee – doen er in gezamenlijkheid veel aan om te kunnen blijven bestaan, benadrukt de BZW. De scholen vragen extra geld van het Rijk om de bijbehorende plannen uit te voeren. De BZW vraagt de minister om dat beschikbaar te stellen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement