Drie Belgische wielertoeristen die afgelopen week op de bon werden geslingerd door de Belgische politie op de grens van Nieuw Namen en Kieldrecht; 250 euro per persoon.
Volledig scherm
Drie Belgische wielertoeristen die afgelopen week op de bon werden geslingerd door de Belgische politie op de grens van Nieuw Namen en Kieldrecht; 250 euro per persoon. © Peter Nicolai

Burgemeester Hulst: ‘Wielertoeristen zijn onverstandig bezig, ze komen gewoon hierheen, dat kan niet’

HULST - Jan-Frans Mulder, burgemeester van Hulst, wil actie tegen wielertoeristen die ondanks alles door Zeeuws-Vlaanderen blijven koersen. Hij doet dit na klachten van bewoners.

Hoeveel het er zijn, en of het nou Belgen of Nederlanders zijn, dat doet er volgens Mulder niet toe. ,,Het is heel onverstandig in grote groepen wat dan ook te doen. Je ziet de vijand, het coronavirus, niet, maar we zijn wel in oorlog.”

Een telefoontje vanochtend van een inwoonster van Hulst die bij de bakker netjes in de rij stond te wachten, deed bij Mulder alle alarmbellen rinkelen. ,,Ze vertelde door een grote groep wielertoeristen, volgens haar uit België, bijna voor de sokken te zijn gereden. Je mag fietsen, maar niet over de grens en maximaal met z'n tweeën.”

Volg je die regel niet, dan loop je in België de kans een boete te krijgen van 250 euro per persoon. In Nederland liggen de boetes op basis van de van kracht verklaarde noodverordening nog hoger, als je wordt gepakt, op minimaal 390 euro per persoon. Voor 12- tot en met 17-jarigen zijn de boetes minstens 95 euro, plus 9 euro administratiekosten. Die boetes gelden als er met groepen van drie personen of meer wordt gereden, waarbij de minimale afstand van anderhalve meter niet wordt aangehouden.