Volledig scherm
Yara in Sluiskil-Oost. © Yara Sluiskil

Bruine wolk boven Yara in Sluiskil, fabriek tijdelijk stilgelegd

SLUISKIL - Boven Sluiskil-Oost was zondagmiddag een enorme rookpluim te zien door een storing in een salpeterzuurfabriek van kunstmestproducent Yara. De geel-bruine wolk, veroorzaakt door de uitstoot van stikstofoxide, werd tot in de wijde omtrek opgemerkt. De salpeterzuurfabriek is meteen volledig uit bedrijf genomen. 

,,De fabriek wordt nu schoongespoeld'', liet een woordvoerder van Yara zondagavond weten. ,,Mogelijk is daardoor nog een lichtgelige pluim op de schoorsteen te zien. De wolk is vrijgekomen om de druk in de fabriek na de storing uit veiligheidsoverwegingen te verminderen. We gaan intern evalueren hoe dit in relatief grote mate vrijkwam.''

Bij de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) kwamen verschillende meldingen binnen van omwonenden die zich zorgen maakten. Volgens de VRZ heeft de wolk stikstofoxide 'niet geleid tot gezondheidsschade'.  Stikstofoxide staat bekend als een schadelijke stof voor het milieu. De uitstoot van stikstofoxide, onder meer in het verkeer, is één van de belangrijkste oorzaken van verzuring.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement