De draaibrug bij Sluiskil was afgelopen jaar door een technische storing diverse keren gestremd voor het wegverkeer, archieffoto juni 2019.
Volledig scherm
De draaibrug bij Sluiskil was afgelopen jaar door een technische storing diverse keren gestremd voor het wegverkeer, archieffoto juni 2019. © Camile Schelstraete

Bruggen Sluiskil en Sas van Gent worden aangepakt, groot onderhoud laat nog jaren op zich wachten

SLUISKIL - Aan de draaibruggen over het Kanaal Gent-Terneuzen wordt volop gewerkt, maar groot onderhoud laat nog jaren op zich wachten.

De werkzaamheden die nu worden uitgevoerd, betreffen ‘alleen’ de elektromechanische installaties. Elektrotechnisch bedrijf Engie voert die uit in opdracht van Rijkswaterstaat. De elektromechanische installaties worden gemoderniseerd en de bruggen worden klaargemaakt om ze op afstand te kunnen bedienen. Volgend jaar moet de operatie afgerond zijn. De bruggen moeten dan vanuit de nautische verkeerscentrale van Rijkswaterstaat in Terneuzen bedienbaar zijn, zoals al gebeurt met de Oostsluis bij Terneuzen.

De ruim vijftig jaar oude bruggen bij Sluiskil en Sas van Gent zijn ook toe aan groot onderhoud. Het afgelopen jaar viel de brug bij Sluiskil diverse keren in storing, waardoor het wegverkeer er geen gebruik van kon maken. Rijkswaterstaat staat voor grote investeringen in tal van sluizen, bruggen en wegen. Aan de kanaalbruggen is daarbij geen voorrang gegeven. Groot onderhoud staat niet eerder dan in 2024-2025 op de rol.