Volledig scherm
Vissersboten in Breskens. © Mark Neelemans

Brexit is grote bedreiging voor Zeeuwse vissers

VLISSINGEN - Hoe het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, de Brexit, vorm zal krijgen, is onvoorspelbaar, maar 'beter zal het in elk geval niet worden'. Dat zegt Teun van Dam, secretaris van producentenorganisatie Delta Zuid waarbij de meeste Zeeuwse vissers zijn aangesloten.

In het ergste geval wordt de vissers de toegang ontzegd tot Engelse wateren. "De vloot om de Zuid haalt daar de helft van de omzet uit", geeft Van Dam aan.

De onderhandelingen over een Brexit moeten nog beginnen. Van Dam vreest dat de visserij daarvoor wel eens als symbool kan gaan dienen. Engelse vissers hebben zich en masse uitgesproken voor een vertrek uit de EU.

Verzet

De Nederlandse visserijorganisaties VisNed en Nederlandse Vissersbond hebben aangekondigd zich fel te zullen verzetten tegen beperkingen voor Nederlandse zeevissers.

Volgende week dinsdag is in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag een discussiebijeenkomst over de Brexit en de gevolgen voor de Nederlandse visserijsector met internationale sprekers, aanvang 17.00 uur. Om de politiek alvast warm te maken.