Brandweerlieden bij de brand in Sluis vanmiddag.
Volledig scherm
Brandweerlieden bij de brand in Sluis vanmiddag. © HV Zeeland

Brandweer Sluis kon niet uitrukken bij woningbrand: ‘Dit doet ons erg veel zeer’

VIDEO | POLLSLUIS - Ze baalden als een stekker, de opgekomen vrijwilligers van brandweerkazerne Sluis. Ze kregen dinsdagmiddag een melding van een woningbrand aan de Pater Brugmanstraat, maar konden niet uitrukken vanwege te weinig mensen. Ook de post in Aardenburg kampte met hetzelfde probleem. 

Het ging vanmiddag rond 15.00 uur mis bij werkzaamheden in de tuin. De bewoner kwam met een onkruidbrander te dicht bij een houten aanbouw van de woning, die vervolgens in brand vloog. Enkele vrijwilligers van brandweerkazerne Sluis stonden klaar, maar er kwamen te weinig mensen om uit te rukken. 

‘Echt vervelend’

“Niets is vervelender dan opkomen en niet weg kunnen", zegt woordvoerder Remco Duerinck van de Veiligheidsregio Zeeland. “Het kan zijn dat ze met minder dan vier mensen waren of omdat ze geen chauffeur hadden. Maar voor een vrijwilliger is dat echt vervelend.”

Ook de (dichtstbijzijnde) brandweerkazerne in Aardenburg had te weinig mensen. Gelukkig waren de posten Oostburg en Cadzand wel voldoende bemand. Ondanks een langere aanrijdtijd, wisten zij de brand in de spuwmuur van de aanbouw snel te blussen. 

Poll

Heel Zeeland moet beroepsbrandweer krijgen

  • Eens (69%)
  • Oneens (31%)
1930 stemmen

Emotioneel bericht

Quote

Hopelijk wordt de ernst van de situatie gezien!

Brandweerkorps Sluis

De post in Sluis plaatste na afloop een emotioneel bericht op Facebook: ‘Dit doet de getroffen bewoners en ons erg veel zeer. Dit kan jou ook overkomen en dan zou het toch fijn zijn dat er zo snel mogelijk een brandweerwagen voor de deur staat en er geen kostbare minuten verloren gaan. Hopelijk wordt de ernst van de situatie gezien!’

Bij de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) is de beperkte mankracht een bekend probleem. “Bij bepaalde onderdelen [van de brandweer, red.] hebben we moeite op de dag. Deze melding kwam rond 15.00 uur. Dat zijn precies de momenten waarop veel vrijwilligers aan het werk zijn en dus minder beschikbaar zijn", zegt Duerinck. 

De VRZ probeert het euvel op te lossen door eerder op te schalen, zodat meerdere posten direct worden ingeseind bij een brand, zoals vanmiddag het geval was in Sluis. Daarnaast wordt sinds vorig jaar kantoorpersoneel ingezet om de vrijwilligers aan te vullen. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement