Brabander met lef bouwt biovergasser op Axelse Vlakte
WESTDORPE - Omwonenden van bedrijventerrein Axelse Vlakte hebben het de laatste tijd wel gehoord. Heimachines dreven er zo'n 2900 palen de grond in voor een compleet nieuw bedrijf, een grote biovergasser van Aben Green Energy uit het Brabantse Wanroij.
Delen per e-mail
Initiatiefnemer Jan Aben loopt over het bouwterrein aan de Autrichehavenweg. ,,Tegenwoordig ben ik hier wel drie dagen per week'', vertelt Jan even later. ,,Vandaag wordt er beton gestort. Ik wil daar graag bij zijn.'' In alle vroegte is hij uit Oost-Brabant vertrokken. Een rit van zo'n 190 kilometer. En tegen de avond weer terug.
Jan komt uit de landbouw. Met zijn broer Toine vormt hij de directie van het familiebedrijf Aben BV. Ze zijn van het type moderne agrarische ondernemers, actief in de akkerbouw en met drie varkenshouderijen en een melkveehouderij in Wanroij en omgeving.
Zoals meer veehouders gingen ze jaren geleden, in 2003, ook een heel andere tak van sport uitoefenen: de productie van duurzame energie. De grondstoffen ervoor hadden ze al in huis in de vorm van agrarische reststromen. Die zijn er in overvloed en de overheid wil graag dat er nuttige dingen mee worden gedaan.
De broers Aben bouwden vergassingsinstallaties. Ze produceren daarin biogas uit agrarische reststromen en voor menselijke en dierlijke consumptie afgekeurde producten. Het biogas gebruiken ze weer om groene stroom op te wekken.
Het nieuwe bedrijf Aben Green Energy op de Axelse Vlakte is een vervolgstap op wat de broers 'thuis' doen. ,,Ik hou van techniek en nieuwe uitdagingen'', verklaart Jan zijn motivatie. Hij heeft zich in duurzame technologie gespecialiseerd.
De Axelse Vlakte ligt een eind van Wanroij vandaan. Jan heeft toch voor die locatie gekozen, omdat er voldoende grond beschikbaar is, de aanvoerlijnen er goed zijn en vooral omdat in de omgeving een uitgebreid transportnetwerk ligt voor aardgas.
Want dat gaat het bedrijf produceren uit plantaardige (rest)producten die, benadrukt Jan, niet (meer) voor consumptie geschikt zijn.
In totaal komen er dertien silo's van elk twintig meter hoog waarin uit de plantaardige (rest)producten methaan wordt geproduceerd. Dat wordt vervolgens opgewerkt tot aardgas dat geleverd kan worden aan het aardgasnet. Tegen de huidige kostprijs van aardgas kan dat niet. De rijksoverheid die duurzame energie wil stimuleren, springt daarom bij. Aben Green Energy kan de komende twaalf jaar op ruim 118 miljoen euro subsidie rekenen. ,,Daar zit ook wel een risico aan vast'', geeft Jan aan, ,,want dat bedrag stijgt niet mee met het algemene prijspeil, is niet geïndexeerd.''
Eind 2018 moeten de installaties op de Axelse Vlakte operationeel zijn. De productiecapaciteit is 3000 kubieke meter 'ruwe' aardgas, waarvan na 'zuivering' 2200 kuub aan het net kan worden geleverd. Tien tot vijftien mensen zullen er werk vinden, als operators, in de schoonmaak en planning.
Jan staat er met zijn neus bovenop om ervoor te zorgen dat alles goed én op tijd klaar is. ,,We zijn hier ook al jaren mee bezig.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sleuf dicht zodat N61 weer open kan
SCHOONDIJKE - De natte grond is al uitgegraven, het geotextiel is aangebracht en de eerst lagen droog zand zijn weer aangebracht. Er wordt hard doorgewerkt om de N61 weer open te krijgen. -
PREMIUM
Oostappen en Terneuzen bij de rechtbank: ‘Wat is wonen en wat is recreëren’
MIDDELBURG - De gemeente Terneuzen discrimineert door Oost-Europeanen te verbieden op vakantiepark Marina Beach te wonen, stelt eigenaar Oostappen Groep. Het vakantiepark bij Hoek ligt al jaren in de clinch met de gemeente over het huisvesten van arbeidsmigranten. -
Terneuzen sluit twee drugspanden
TERNEUZEN - Na drugsvondsten in Terneuzen als Sas van Gent zijn deze maand twee panden gesloten. De sluiting blijft drie maanden van kracht. -
Raad van State keurt plan goed voor woning op atoombunker in Oostburg
DEN HAAG/OOSTBURG – Volgens de Raad van State biedt het bestemmingsplan voor een woning op de oude atoombunker aan de Grote Beer in Oostburg voldoende bescherming aan het dicht begroeide en beboste terrein op en rond de bunker. -
Politie zoekt getuigen van poging tot ontvoering in Terneuzen
TERNEUZEN - In Terneuzen heeft maandag een poging tot ontvoering plaatsgevonden. Daar ging een ruzie onder jongeren aan vooraf op de parkeerplaats bij supermarkt Albert Heijn in winkelcentrum Zuidpolder, ter hoogte van de fietsenstalling. De politie zoekt getuigen.
-
PREMIUM
Als je sport merk je niet dat het 3 graden is
-
In Breskens gevonden vliegtuigbom wordt 5 maart geruimd
BRESKENS - De vliegtuigbom die eind januari is gevonden in Breskens wordt vrijdag 5 maart geruimd. Het explosief stak de kop op bij de bouw van appartementencomplex Pharos in het havengebied. De Explosieven Opsporingsdienst Defensie (EODD), de politie, de projectontwikkelaar en de gemeente Sluis zijn drukdoende de ruiming voor te bereiden. -
Nieuw spoor tussen Terneuzen en Gent stap dichterbij
TERNEUZEN - Een nieuw, beter spoor tussen Gent en Terneuzen is een stap dichterbij. Nederland, België en Vlaanderen gaan samen de ontsluiting van North Sea Port per spoor verder uitwerken. Ze tekenden vandaag een intentieverklaring voor het project Rail Ghent-Terneuzen.
0 reacties