De ponton ligt sinds deze week in de bouwput voor de bouw van de Nieuwe Sluis bij Terneuzen.
Volledig scherm
De ponton ligt sinds deze week in de bouwput voor de bouw van de Nieuwe Sluis bij Terneuzen. © Camile Schelstraete

Bouw Nieuwe Sluis Terneuzen gaat volgende fase in: dobberend een bouwput graven tot 22 meter diep

TERNEUZEN - Het ziet er best spectaculair uit. Een ponton van 54 bij 22 meter dobbert sinds deze week in de bouwput voor het buitenhoofd van de Nieuwe Sluis bij Terneuzen. Twee kranen komen erop. De put zal er verder mee worden uitgegraven, tot 22 meter onder Normaal Amsterdams Peil (NAP).

Zo wordt wel vaker gewerkt, weet Harm Verbeek van opdrachtgever Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie (VNSC), maar er is geen standaard systeem voor. Tot begin volgende week wordt proefgedraaid.

De bouwput is eerst tot elf meter onder NAP in het droge uitgegraven. Vanaf de doorgaande weg over het sluizencomplex was dat goed te zien. De put is daarna volgepompt. De tegendruk van het water moet voorkomen dat de put bij het verder uitgraven instabiel wordt.

Duikers doen controles

Tijdens het ontgraven vinden geregeld controles plaats. Met een peilvlet wordt gevolgd hoe diep het gat is. Duikers zullen in de put afdalen om de wanden te inspecteren. De grond wordt via leidingen afgevoerd. Wegverkeer heeft er dus geen last van. Half mei moet het werk af zijn.

Een grindbed en een drie meter dikke laag onderwaterbeton worden vervolgens op de bodem gestort. De bouwput is dan zo stabiel dat die kan worden leeggepompt begin juni. De constructie voor onder meer de rails voor de sluisdeuren kan dan worden gebouwd.

In de jaren zestig leidde de bouw van de Oost- en Westsluis tot veel schade in de binnenstad. De grondwaterstand daalde sterk. Ook nu wordt grondwater onttrokken. Dit is zo beperkt dat de effecten nihil zullen zijn, stelt de VNSC. Tientallen buizen zijn geplaatst om het grondwaterpeil te meten en bij te sturen als schade dreigt.