Bio Base Europe Pilot Plant
Volledig scherm
Bio Base Europe Pilot Plant © Google

Bioproeffabriek Gent breidt fors uit

GENT - De economie groeit en dat is ook te merken in de 'groene' economie. De bioproeffabriek in het Gentse havengebied heeft fors geïnvesteerd om daarop in te spelen.

De bioproeffabriek, officieel Bio Base Europe Pilot Plant, is in 2009 geopend, tegelijkertijd met het Bio Base Europe Pilot Training Center in het opvallende groene gebouw bij de skihal in Terneuzen. De Europese Unie stak miljoenen in het grensoverschrijdende project.

Initiatiefnemer is de Gentse professor Wim Soetaart. Hij heeft het weer voor elkaar gekregen dat diverse overheden - van de stad Gent tot de Europese Unie - 9,36 miljoen euro in 'zijn' fabriek hebben gestoken. Het geld is besteed aan nieuwe apparatuur voor industriële biotechnologie, met name voor gasfermentatie (om afvalgassen als CO2 om te zetten in chemische stoffen) en downstream processing (om eindproducten te zuiveren). Soetaart: ,,Onze investering is een antwoord op klimaatverandering."

De proeffabriek telt inmiddels zeventig medewerkers en heeft sinds 2009 ruim tweehonderd projecten uitgevoerd met bedrijven in Vlaanderen en ver daarbuiten.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement