Volledig scherm
Enkele fragmenten van ondersteunende elementen die bij Romeinse zoutproductie in de late 1ste eeuw gebruikt zijn. © M. Dekoninck (UGent)

Bijzondere opgravingen in Oostburg: Vijgenpit uit eerste eeuw en aardewerk voor zoutproductie

OOSTBURG - De oudste vijgenpit van Zeeland komt uit de eerste eeuw na Christus en is opgegraven in Oostburg. De pit is onderdeel van meerdere Romeinse vondsten.

Een oude vijgenpit, is dat bijzonder? Héél bijzonder, legt archeoloog Nathalie de Visser van Edufact uit. Het bureau adviseert de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten over onder meer cultuurhistorie, erfgoed en archeologie. ,,De vijgen zijn meegekomen met de Romeinen. Zij hebben die meegenomen uit mediterraan gebied en geïntroduceerd in de lage landen.” De tot voor kort oudste vijgenpit kwam uit Goes en dateerde van ongeveer de elfde tot dertiende eeuw. In Hulst en Aardenburg werden eerder ook vijgen gevonden uit de middeleeuwen.  

Grondmonsters

De vondsten in Oostburg zijn gedaan bij ‘t Vestje. In opdracht van de gemeente Sluis werd in 2016 tijdens rioleringswerkzaamheden op die plek een vroegmiddeleeuwse ringwalburg gevonden. Vorig jaar werd al bekend dat er ook resten van een Romeinse nederzetting waren gevonden. Nu het onderzoek helemaal is afgerond en er grondmonsters zijn onderzocht, komt er nog meer aan het licht. ,,Er is niet altijd meteen in een kuil of greppel iets te zien. Daarom nemen we monsters.” Zo werd ook rogge uit een vroeg-Romeinse periode ontdekt. Tot nu toe was gebruik van rogge pas bekend uit de laat-Romeinse periode, vanaf 350 na Christus. 

Zoutproductie

Er werden daarnaast zo’n 2.000 Romeinse scherven uit de late eerste eeuw opgegraven die opgravingsbedrijf Artefact met de Universiteit Gent onderzocht. Meer dan 1.800 scherven, uit een Romeinse greppel, bestonden uit aardewerk dat gebruikt werd voor de productie van zout. De onderzoekers zagen een gelijkenis met een opgraving bij Zeebrugge, het aardewerk werd mogelijk gebruikt als ‘verdampingscontainer’, om uit veen gewonnen zout te drogen en vervoeren. De scherven zouden afvaldump van dit materiaal zijn.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement