Volledig scherm
Elroy De Ruijter nam 't Amstelhoekje in Axel vorig jaar over. Het is een mini-disco geworden. "Er wordt hier inderdaad soms gevochten, maar dat gebeurt toch overal?" foto's Ronald den Dekker

Bewoners van centrum Axel willen einde onrust

AXEL - Omwonenden onderkennen dat ze in een uitgaansgebied leven, maar 'dit kan niet langer zo'. Lonink wil snel overleg met de horeca en bewoners.

Ze willen ook wel eens gehoord worden, de bewoners van het uitgaansgebied in Axel. Jongeren die de cafés bezoeken, hebben hun woordje kunnen doen; enkele horecaondernemers ook. Met naam en toenaam willen omwonenden niet bekend worden. Ze vrezen de gevolgen.

Die vrees lijkt niet ongegrond, valt op te maken uit hun verhalen. "We wonen hier al jaren met plezier", vertelt één van hen. "We weten ook heel goed dat we in een uitgaansgebied zitten, maar wat er het afgelopen jaar is gebeurd, kan gewoon niet."

Uitgescholden

Het minste is nog dat ze worden uitgescholden, als ze jongeren aanspreken op hun gedrag. "Dat doen we dan ook niet meer." Loeiharde muziek uit één van de cafés is een andere grief. Maar er zijn ook al twee keer vuurwerkbommen gegooid. Op straat is volgens hen sprake van levendige drugshandel uit auto's. De cafés moeten om vier uur 's nachts sluiten, maar vaak blijft er tot veel later volk op straat hangen. "En zondag kunnen we eerst kapotte glazen ruimen."

De inzet van extra politie de afgelopen twee weekenden heeft volgens hen de onrust zeker verminderd.

"Het lijkt wel alsof de gasten die voor de grootste problemen zorgen, dat ruiken en als eersten wegblijven, maar zoveel politie-inzet is niet de oplossing. De verantwoordelijkheid van horecaondernemers houdt niet op bij hun voordeur."

Verdeeldheid

Uit eerdere gesprekken met enkele horecaondernemers rijst een beeld op dat ze nogal verdeeld zijn. De vingers wijzen met name naar café 't Amstelhoekje dat sinds de overname door een nieuwe eigenaar eind 2015 veel jongeren van buiten Axel trekt. De exploitant huurt sinds eind augustus wel beveiligers in, maar daarmee is de onrust op straat nog niet weg.

Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen heeft overleg gevoerd met horecaondernemers. Hij wil dat 'op korte termijn' weer doen, het liefst met omwonenden erbij. Zijn doel is te komen tot een horecaconvenant om gezamenlijk de rust te bewaren in Axel.

De extra politie-inzet blijft, meldt Lonink, 'zolang dat noodzakelijk is'. Hij zegt er ook niet voor terug te deinzen een café desnoods een tijdje te sluiten.

Omwonenden vragen zich overigens af of de horeca in Axel in het algemeen baat heeft bij de komst van jongeren uit de wijde omgeving. "Mensen die anders in Axel uitgingen, zie je minder", is hun indruk.