Volledig scherm
Appelboom. © Thinkstock

Beslaglegging op complex Euregiotuin bij Oostburg

OOSTBURG - Carlos Faes, eigenaar van de Philips Fruittuin in Eindhoven, heeft beslag laten leggen op het voormalige Euregiotuinencomplex in Oostburg. Faes vindt dat hij recht heeft op huur en aanschaf van delen van de grond, en wil voorkomen dat een derde partij die nu koopt.


Faes was bijna twee jaar lang in onderhandeling met de gemeente Sluis over de vestiging van een fruittuin op het complex net ten westen van Oostburg. Dat ligt braak sinds in 2004 de Euregiotuinen failliet gingen. Faes wil er een boomgaard met winkel en restaurant beginnen.
Eind vorig jaar liepen de onderhandelingen stuk.

Voor de gemeente Sluis is de zaak afgedaan. Het college van burgemeester en wethouders wil de grond weer in de verkoop zetten, maar Faes laat het er niet bij zitten. Volgens hem was in eerste instantie afgesproken dat hij het middenstuk van het complex, inclusief het hoofdgebouw, zou kopen en het westelijk deel zou huren. „Toen we er bijna uit waren, eiste de gemeente ineens dat ik ook dat andere deel zou kopen. Dat kwam compleet uit de lucht vallen.”

Vluchtelingen

Faes suggereert dat dit te maken heeft met de wens van B en W om op het complex voor te dragen als mogelijke locatie voor de opvang van vluchtelingen. Het feit dat Faes dat gerucht had opgevangen en daarmee burgemeester Annemiek Jetten confronteerde, was voor de Sluise gemeenteraad in november reden om aangifte te doen van ‘lekken’: de discussie was op dat moment immers alleen nog vertrouwelijk gevoerd. Het Openbaar Ministerie is nog steeds bezig met het onderzoek, liet burgemeester Jetten gisteren weten.

Dagvaarden

De actie van Faes is een zogenaamd ‘conservatoir beslag’. De rechter staat de beslaglegging dan toe, maar doet nog wel verder onderzoek. Daarna pas bepaalt de rechtbank of de beslaglegging terecht is. Daarnaast gaat Faes de gemeente dagvaarden om zo via de juridische weg zijn gelijk te krijgen. „Maar er is ook nog tijd om er op een normale manier uit te komen”, geeft Faes aan. „Daar hoop ik echt op.”

Het Sluise gemeentebestuur reageert terughoudend. Wethouder Christiane van de Vijver, die de zaak in portefeuille heeft, is op vakantie. Burgemeester Jetten houdt het erop dat ‘het iedereen vrij staat via juridische weg zijn of haar gelijk te proberen te halen.”