Sluis voert vanaf 1 maart kentekenparkeren in, waarmee snellere controles met een scanauto mogelijk worden. In de loop van het jaar zal zo'n auto in Sluis gaan rondrijden.
Volledig scherm
Sluis voert vanaf 1 maart kentekenparkeren in, waarmee snellere controles met een scanauto mogelijk worden. In de loop van het jaar zal zo'n auto in Sluis gaan rondrijden. © Frank jansen

Belparkeren direct razend populair in Sluis

SLUIS - Het lijkt wel of in Sluis parkerende automobilisten erop hebben gewacht, achteraf kunnen betalen met je mobiele telefoon. Sinds begin dit jaar kan het en belparkeren blijkt direct razend populair.

Over januari heeft de gemeente Sluis de cijfers paraat. Bijna de helft van de automobilisten die in Sluis parkeerden, om exact te zijn 46 procent, maakte gebruik van belparkeren. Zo verwonderlijk is dat wellicht ook niet. Je betaalt met belparkeren nooit te veel, omdat je achteraf het aantal parkeerminuten afrekent. Achtendertig procent pinde nog en 16 procent betaalde met contant geld.

Kentekenparkeren vanaf zondag

Sluis loopt met de invoering van belparkeren niet voorop, Terneuzen en Hulst boden die service al. Nieuw is wel het kentekenparkeren op de gemeentelijke parkeerplaatsen in de stad Sluis en langs de kust. Aanstaande zondag 1 maart gaat dit in. Automobilisten moeten vanaf dan in de parkeerautomaat hun kenteken invoeren. Een parkeerkaartje achter de voorruit is niet meer nodig.

In grote steden bestaat dit systeem al lang. Voor veel bezoekers van Sluis en de kust zal het dan ook niet echt wennen zijn. De invoering van kentekenparkeren maakt de controle eenvoudiger. Parkeerwachters hoeven niet meer alle auto's af te lopen. Met een scanwagen kunnen de kentekens worden gecontroleerd. Dat gaat veel sneller dan te voet, wat de pakkans bij niet betalen vergroot.

In Sluis is nog geen scanwagen. Het streven is zo'n auto 1 mei in gebruik te nemen, is de gemeenteraad 11 februari gemeld. Een woordvoerster van de gemeente hield het deze week voorzichtigheidshalve op ingebruikname ‘in de loop van dit jaar'.