Volledig scherm

Belgische omleiding in de gietende regen

Begin deze week, ik ben net twee dagen op pad, denk ik even: waar ben ik aan begonnen? Tijdens mijn rit tussen Nevele en Celles regent het de hele dag.
Hoewel, regen: het is meer noodweer, inclusief onweersbuien. Ik moet die dag, volgens mijn schema, 41 kilometer afleggen. Dat is te doen. Halverwege, ter hoogte van Deinze, denk ik: ik maak hier een tussenstop, laad mijn batterij op en dan is het vast wel weer droog. Ik heb een afspraak met Omroep Zeeland. Cameraman Pim weet me vrij snel te vinden. Hij neemt wat interviews af en wacht geduldig tot aan het eind van de middag mijn accu weer vol is en ik weer op pad kan.

Ik ben te optimistisch geweest: de regen is bepaald niet gestopt. Pim neemt, in de stromende regen, wat shots op tijdens het rijden. Daarna laat hij me weer alleen. Tot overmaat van ramp werkt mijn GPS-systeem ook nog niet zoals ik zou willen. Dus vraag ik voorbijgangers af en toe: ‘hoe kom ik het snelst in Celles?’. En dat moet je dus niet doen. De één stuurt me naar links, de ander rechtdoor, en later blijkt dat ik eigenlijk naar rechts moest. Een vriendelijke bakkersvrouw in Kruishoutem heeft duidelijk medelijden met deze verzopen kat. Zonder aarzelen stelt ze haar toilet en een lekker koek ter beschikking. En ze roept haar echtgenoot erbij. ‘Die fietst heel Vlaanderen door en kent alle wegen op z’n duimpje’, vertrouwt ze me toe. De man tekent op een papiertje hoe ik via Anzegem en Avelgem naar Celles kan rijden.

Weer wat opgemonterd rijd ik verder. Maar, jawel: een omleiding! Naar Avelgem moet je via Waregem…

Uiteindelijk leg ik die dag 61 kilometer af: 20 méér dan de bedoeling was. Om half tien arriveer ik, drijfnat tot op de huid, bij mijn Bed&Breakfast. Gelukkig hebben ze daar een heerlijke visschotel voor me bewaard. Die doet goed, net als de hete douche. Toch nog een prima einde van een dag om verder maar snel te vergeten.

Volledig scherm
Peter de Lijser.