Volledig scherm
Een dorp in de buurt van Mulanje waar de jagers toesloegen. © ANP

Belgisch stel uit auto gesleurd en mishandeld door 'vampierjagers'

MULANJE (MAL) - Een Belgisch koppel is in Malawi zwaar mishandeld, omdat de inwoners van een dorp dachten dat ze vampieren waren die bloed wilden drinken. De laatste maanden vielen in de omgeving van Mulanje al negen doden bij de 'vampierjachten'. 

De twee Belgen waren op 15 september het slachtoffer van een klopjacht op vampieren in het zuidoosten van Malawi. Ze reden met een terreinwagen van Zuid-Afrika naar Caïro toen een woedende menigte hen aanviel. Ze werden uit hun wagen gesleurd en in elkaar geslagen. Het koppel raakte zwaargewond, hun voertuig zwaar beschadigd.

De minister van toerisme in Malawi, Henry Mussa, verontschuldigde zich bij het Belgische koppel. Hij riep tijdens een persconferentie op om te stoppen met de 'vampierenjacht'.  "De paranoia voor vampieren in Mulanje en omgeving kan ervoor zorgen dat onze inspanningen om ons land als toeristenbestemming te promoten teniet worden gedaan, net zoals de bestemming voor buitenlandse investeerders", meldt nieuwssite Malawi24.   

De lokale bevolking jaagt sinds september op ‘vampieren’. Daarbij vielen al negen dodelijke slachtoffers. Een man die aan epilepsie leed werd vorige maand op straat in de stad Blantyre mishandeld en in brand gestoken. Het zou gaan om een hardnekkig bijgeloof en geruchten over bloedzuigende wezens, dat al honderden jaren oud is.

Sommige 'jagers' werpen wegblokkades op en beschuldigen willekeurige mensen ervan vampieren te zijn. Het zou vooral gaan om rijkere mensen, maar dus ook om toeristen. De politie heeft ondertussen al 250 vampierenjagers gearresteerd. Het is volgens dagblad Het Laatste Nieuws onduidelijk wie de Belgen zijn. De Belgische overheidsdienst Buitenlandse Zaken was officieel nog niet op de hoogte gebracht van het incident. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement