Volledig scherm
© Thinkstock

Beleid voor zonneparken in Sluis is er nog niet, maar zorgen zijn er al

SLUIS - Het beleid voor zonneparken in de gemeente Sluis is nog in de maak, maar zorgen zijn er al. Na - succesvol - protest tegen de komst van grotere windmolens bij Hoofdplaat, zien inwoners uit het buitengebied nu zonneparken met angst tegemoet.

Dat bleek dinsdagavond in een commissievergadering van de gemeente Sluis, waar een tiental inwoners en actiegroep Tegenwind hun zorgen uitspraken. Dat is opvallend, want de aanleiding was de mededeling van het college van burgemeester en wethouders dat het beleidsplan voor zonneparken niet voor de zomer klaar kan zijn. Er is volgens B en W meer tijd nodig om een zorgvuldig plan op te stellen en ook burgers daarbij te betrekken.
Er wordt daarom in september een voorstel aan de raad voorgelegd, wat daarna de inspraak in gaat. In januari 2020 moet er een definitief voorstel liggen waarin staat waar en hoeveel zonneparken er kunnen komen. Sluis vindt burgerparticipatie een belangrijk onderdeel van het beleid, maar omwonenden ervaren dat anders. 

Draagvlak

Begin april werd er een informatieavond gehouden, waar al werd verteld dat de Hoofdplaatpolder en Stampershoek als ‘kansrijke locaties’ worden gezien. Dat zorgde voor onrust, omwonenden zien zonneparken op die plekken en in het polderlandschap totaal niet zitten. Actiegroep Tegenwind wil graag meedenken maar voelt zich niet gehoord. Wethouder Peter Ploegaert is juist op zoek naar draagvlak, zei hij. Hij wees op meerdere informatiebijeenkomsten die nog tot half augustus worden belegd. ,,Binnen tien weken moeten we dat rond kunnen breien.” Ook zegt hij bereid te zijn om te spreken met dorpsraden en actiegroepen. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement