Volledig scherm
De bedrijven op de landtong - van het voormalige Marine Service bovenin tot Jachtwerf Vermeulen onderin - maken plaats voor de nieuwe sluis. © VNSC/Sky Pictures

Bedrijven Schependijk wijken uit voor Nieuwe Sluis

TERNEUZEN - Voor nagenoeg alle bedrijven op de landtong in het verlengde van de binnenvaartsluis in Terneuzen is een alternatieve locatie gevonden. Ze moeten binnen nu en pakweg komend voorjaar wijken voor de Nieuwe Sluis.

Aan de onzekerheid lijkt na slepende onderhandelingen een einde gekomen. Het overgrote deel van de bedrijven op het zogenoemde Separatiepunt, grenzend aan het sluizencomplex, is nagenoeg uitonderhandeld over een nieuwe locatie. In een aantal gevallen is al sprake van overeenstemming.

Die nieuwe locatie ligt opnieuw aan het water of, als dat niet perse hoeft, op een bedrijventerrein elders in de gemeente.

Terneuzense raadsleden maakten zich het afgelopen jaar zorgen over de toekomt van de 'bedreigde' bedrijven. B en W kregen de opdracht ze koste wat het kost voor Terneuzen te behouden. Tijdens een recente raadscommissie herhaalden raadsleden hun zorgen. Ze werden prompt door drie collegeleden (Lonink, Van Hulle en Begijn) gerustgesteld.

Wethouder Jack Begijn (economie) deed er niet geheimzinnig over. TMS Industrial Services kiest voor het Maintenance Valuepark, Houthandel Jongeneel kiest in principe voor verhuizing naar het bedrijventerrein Terneuzen-Zuid (Koegorsstraat en omgeving), Vermeulen's Jachtwerf kan vrede hebben met een plek op het Kanaaleiland in Sluiskil, Oliehandel De Lege en Zn bv zou naar de Beneluxweg verhuizen en later willen terugkeren, Marine Service verdwijnt helemaal en met Navimar (scheepsbenodigheden) wordt nog druk overleg gepleegd, bevestigde Begijn opmerkingen van raadsleden in die richting.

Navimar was eerder een locatie aan de Goese kade - tussen het sluizencomplex en de kanaalbrug bij Sluiskil - aangeboden. Daar is ook een vestiging van sleep- en bergingsbedrijf Multraship gepland. De directie van het bedrijf in scheepsbenodigheden praat deze week met de gemeente én havenbedrijf Zeeland Seaports echter in de eerste plaats over een vestiging aan de Beurtvaartkade, de plek die aanvankelijk was gereserveerd voor rederij Vroon.

Wethouder Van Hulle benadrukte dat de bedrijven in eerste instantie praten met de VlaamsNederlandse Scheldedommissie, opdrachtgever van de sluisbouw. "Het is immers niet verstandig met tal van partijen om de tafel te zitten. We hebben de ontwikkelingen wel nauwlettend gevolgd en dat blijven we doen."

Begijn benadrukte nog maar eens het belang van behoud van de bedrijven. "Driekwart jaar geleden deden collega Van Hulle en ik een rondje en wat we toen bij enkele bedrijven hoorden, baarde ons alleen maar zorgen. Er zat nauwelijks of geen voortgang in. Nu lijkt alles in een stroomversnelling terechtgekomen. Drie weken geleden vereisten drie van de bedrijven nog extra aandacht, nu is de zaak met twee van die drie rond en richten we al onze aandacht op een oplossing voor dat laatste bedrijf." Navimar dus.