Basisscholieren delen hun ideeën over de toekomst van Sluis met een Trendrede

videoSLUIS -  Basisscholieren in Sluis en Aardenburg zitten vol met ideeën en adviezen voor de toekomst van hun gemeente. Ze maakten er een kindervariant op de Trendrede van. 

 ,,Wat vandaag nog nu is, wordt morgen vroeger. Wat vandaag nog toekomst is, wordt binnenkort geschiedenis”, zongen de scholieren dinsdag uit volle borst met muzikant Tijl Damen in De Nieuwe van Dale in Sluis. Het lied van Tijl vat precies samen waaraan de groepen 7 en 8 van basisschool De Nieuwe van Dale  en groepen 6, 7 en 8 van de voormalige basisschool Vorsterman van Oyen in  Aardenburg hebben gewerkt. Ze volgden eind vorig schooljaar het project Toekomstmakers.

Initiatiefnemer Jan Peter Kakebeeke liet hen nadenken over de toekomst van henzelf, maar ook de toekomst van de gemeente Sluis en de natuur. Daar hoorden interactieve lessen bij. Zo maakten de leerlingen kennis met een drone in de landbouw en een robot in een melkveebedrijf.  Alle ideeën en adviezen zetten ze op een rij en die presenteerden ze dinsdag in een zogenoemde Kindertrendrede. Dat is een kinderversie van de Trendrede, een jaarlijks door trendwatchers geschreven variant op de Troonrede.  De leerlingen van beide scholen lazen tien adviezen of ideeën voor. 

Shawn leest zijn een gedeelte van de Kindertrendrede voor.  Muzikant Tijl Damen (links) zong daarnaast toepasselijke liedjes met de basisscholieren.
Volledig scherm
Shawn leest zijn een gedeelte van de Kindertrendrede voor. Muzikant Tijl Damen (links) zong daarnaast toepasselijke liedjes met de basisscholieren. © Camile Schelstraete

Geef complimentjes

De leerlingen van juf Sabrina van De Nieuwe van Dale hadden onder meer de volgende ideeën: Het is goed voor iedereen op school als je een dag kan thuiswerken en dan  contact hebt met de juf via de webcam. ,,Dit geeft veel minder stress en meer tijd om zelf dingen te leren plannen”, las Suranne. Ook vinden ze het belangrijk voor mensen in de gemeente Sluis om elkaar complimentjes te geven en positief te zijn. Parkeerterreinen zijn er al genoeg, maar speelplaatsen zijn wél nodig, vinden ze.  En ze adviseren kinderen om veel op bezoek gaan bij ouderen, dan worden die niet eenzaam en verdrietig.  

Ook de leerlingen uit Aardenburg bedachten vorig jaar tien verfrissende punten en presenteerden die in de Kindertrendrede. De Vorsterman van Oyenschool sloot vorig schooljaar de deuren. Daarom kwam juffrouw Marieke met drie leerlingen, die nu les van haar krijgen in Oostburg, naar Sluis toe.  Siyandra las samen met de juf hun rede voor: Eenmaal per maand koken en eten kinderen met ouderen, bijvoorbeeld in de Sint Baafskerk’, bedachten ze vorig jaar. Inmiddels is dat zelfs al gebeurd, vertelde Siyandra gisteren. ,,En dat was heel erg leuk.” Ook opperen de leerlingen uit Aardenburg een kinderraad die kan meedenken en meewerken aan een betere gemeente Sluis, nu en in de toekomst.

Quote

We hebben al gekookt en gegeten met ouderen in de Sint Baafskerk. En dat was heel erg leuk

Siyandra (12), Leerling

Kinderraad

Alle adviezen en ideeën werden gebundeld in een boekje, dat dinsdag officieel werd aangeboden aan Jacques le Grand van sponsor New Babylon 3 -  een groep die nadenkt over hoe de Zwinregio er over vijftig jaar uitziet - en aan wethouder Jack Werkman van de gemeente Sluis. ,,Ik heb veel mooie dingen gehoord”, zei de wethouder. ,,Een kinderraad staat erin, misschien kunnen we die wel nieuw leven in blazen. Ik ga een aantal dingen meenemen en vertellen aan het college van burgemeester en wethouders.” Ook komt Werkman volgend jaar een keer terug bij de leerlingen die nu in groep 7 zitten om te praten over hun ideeën én ze mogen in het kustlaboratorium van Waterdunen gaan kijken. 

Quote

Ik heb veel mooie dingen gehoord, die ga ik vertellen aan het college van burgemees­ter en wethouders

Jack Werkman, Wethouder
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement