Volledig scherm
© Thinkstock

Basisscholen in Sluis en Schoondijke gaan dicht

SLUIS/SCHOONDIJKE - Basisscholen Sint Jan in Sluis en Prinses Irene in Schoondijke gaan komende zomer dicht. Schoolbesturen Scoba en Escalda voeren daarmee alsnog hun idee uit voor een ‘uitruil'.

De basisschoolkoepels presenteerden bijna twee jaar geleden hun plannen voor een uitruil van de scholen. Daarbij zou Escalda de Prinses Ireneschool in Schoondijke sluiten en Scoba de Sint Jan in Sluis. Beide kernen zouden dan één school behouden: J.H. van Dale (openbaar) in Sluis en Sint Petrus-De Wegwijzer (confessioneel) in Schoondijke.

Strengere fusieregels

Het plan zou afgelopen zomer worden doorgevoerd door middel van toepassing van wat complexe fusieregels, maar er kwam een kink in de kabel toen het ministerie die regels strenger maakte. Scoba zag daardoor teveel beren op de weg en besloot het plan uit te stellen, tot teleurstelling van Escalda. “We hebben toen aangegeven dat we eerst met het ministerie in gesprek wilden over de financiën”, vertelt directeur Henk Verwegh van Scoba. “Ik heb toen al gezegd: het is uitstel, geen afstel.” De gesprekken met het ministerie over een vergoeding lopen nog. “We vinden dat we hier, met de bevolkingskrimp, in een bijzondere situatie zitten. Het lijkt erop dat het ministerie daar gevoelig voor is. Ik heb goede hoop dat we eruit komen.”

Nieuw schoolgebouw

Escalda-directeur Raymond de Jong wijst vooral op de situatie in Schoondijke. “Er ligt in het gemeentehuis geld op de plank voor een nieuw schoolgebouw. De gemeenteraad heeft aangegeven dat dit pas beschikbaar komt als er maar één school meer is in het dorp. Het is voor iedereen het beste als dat zo snel mogelijk gebeurt.” Door deze stap kan het dorp verder vooruit: bij de plannen voor een nieuwe school wordt nadrukkelijk ook gekeken naar de mogelijkheid in dat gebouw een dorpshuis onder te brengen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement