Volledig scherm
© Thinkstock

Ballonnen mogelijk ook in Sluis in de ban

SLUIS - Ballonnen mogen niet meer worden opgelaten in de gemeente Sluis. Dat vinden de PvdA, GroenLinks en SP. Er zijn volgens hen genoeg andere alternatieven, zoals bellen blazen.

Ballonnen zijn populair, geven de PvdA, GroenLinks en SP toe. Maar het oplaten van ballonnen is óók slecht voor het milieu en past niet bij de doelstellingen van de gemeente Sluis om zorg te dragen voor de natuur. De restanten zorgen voor zwerfvuil en vervuilen daarnaast de stranden en zee, beargumenteren de drie oppositiepartijen. Ze stellen donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering daarom voor om het oplaten van ballonnen in de ban te doen. Niet alleen bij evenementen waar een vergunning voor nodig is, maar voor alle grote activiteiten, zoals de opening van een bedrijf of evenement.

Zwerfvuil en dierenleed

Volgens de drie partijen blijkt uit onderzoek dat ballonnen, die in Zeeland worden opgelaten,  tot op de stranden van Normandië worden teruggevonden. Niet alleen zwerfvuil is een reden om de ballon te verbannen, restanten van ballonnen worden ook opgegeten door vissen, vogels en andere dieren die daar last van hebben, betogen de partijen.  Biologisch afbreekbare ballonnen zijn geen oplossing, volgens de fracties. Het materiaal ‘breekt niet af, of pas na jaren.’

De raad bespreekt het voorstel donderdagavond. Als dat omarmd wordt door de rest van de raad, zou Sluis de eerste Zeeuws-Vlaamse gemeente zijn waar een ballonnenverbod geldt. De gemeenteraad van Terneuzen besloot onlangs dat het oplaten van ballonnen ‘ontmoedigd’ wordt, in de strijd tegen zwerfafval. Ook in de gemeente Hulst geldt een ontmoedigingsbeleid.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement