Volledig scherm
Markt Terneuzen © Willem Staat

Autovrije Markt triggert bewoners

TERNEUZEN - "Een autovrije Markt zal wel een trigger zijn voor sommige mensen", voorspelde wethouder Frank van Hulle bij aanvang van de informatiebijeenkomst over het nieuwe parkeerbeleid van Terneuzen. Hij kreeg gelijk. Parkeerbeleid maakt wat los bij mensen.

In twee eerdere bijeenkomsten probeerde Terneuzen te achterhalen wat de pijnpunten bij bewoners en ondernemers waren en wat daar aan gedaan kon worden. "Ik proefde bij die bijeenkomsten dat er een hoop nog niet zo slecht was", meende Van Hulle. Desondanks zat er bij de circa dertig aanwezigen nog heel wat wrevel.

Het voorstel om het uurtarief voor bovengronds parkeren met twintig cent te verhogen naar 1,60 euro zat een bewoner dwars. "Ik vind 1,60 euro te duur. In Goes betaal je 1,80 euro. Maar die stad heeft wat te bieden."

Gehandicapten

Een ander wilde weten of de gemeente Terneuzen wel voldoet aan het aantal parkeerplaatsen voor gehandicapten. "De richtlijn is dat twee procent van de parkeerplaatsen voor gehandicapten moet zijn. Wij voldoen daar niet aan", antwoordde Van Hulle. "Wij hebben vier procent."

Met name het plan om de Markt autovrij te maken riep reacties op. "Ik ken niemand die de Markt autovrij wil hebben", wist een van de aanwezigen. "Ik heb het onderzocht en 94 procent van de mensen is tegen een autovrije Markt." Een ander stelde zeker te weten dat met name de terrashouders op de markt helemaal niet voor een autoverbod zijn.

Smal

"Ondernemers kijken natuurlijk heel smal", antwoordde wethouder Jack Begijn. "Die zouden het liefst zien dat mensen voor de deur kunnen parkeren, boodschappen doen en inladen. Achter onze plannen voor de Markt zit een gedegen onderzoek. Het wordt de woonkamer van Terneuzen."

Wethouder Van Hulle verwees naar eerdere enquêtes waarin een meerderheid voor het plan was auto's van de Markt te weren. "De gemeenteraad heeft dit in 2012 besloten. Er wordt ons vaak kwalijk genomen dat we een hap-snapbeleid voeren. Maar nu niet. Nu blijven we standvastig. Een structuurvisie maken, dat doe je niet voor drie jaar."