Volledig scherm
Jan Carpentier ontvangt het askruisje in Oostburg. © Peter Nicolai

Askruisje: einde carnaval, begin vastentijd

OOSTBURG - Voor de meeste gelovigen is Aswoensdag het begin van de veertig dagen durende Vastentijd, voor carnavalsvierders is die dag de afsluiting van het 'vijfde jaargetijde': carnaval.

Het askruisje, op Aswoensdag door pastoor of dominee op je voorhoofd getekend, is een uiting van boetvaardigheid. Als voorbereiding op Pasen wordt het ritueel nog altijd in tal van kerken uitgevoerd. Normaal gesproken in de 'eigen' kerk, maar al vele jaren is dit in Oostburg een oecumenische viering, waaraan de Protestantse gemeente De Brug samen met de katholieke gemeenschap Eligius deelneemt. Zo ook woensdagavond.

De as is het restant van verbrande 'palmtakken', die het jaar ervoor bij de viering van Palmpasen werden gebruikt. In de Protestantse kerk wordt geen kruis getekend, maar as op het hoofd gelegd.

Voor de gelovigen begint nu een tijd van bezinning en vasten. Gedurende veertig dagen, van Aswoensdag tot Stille Zaterdag, wordt toegeleefd naar Pasen. Hoe mensen die periode precies invullen, mogen ze tegenwoordig zelf weten.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement