Volledig scherm
Viskotter. © anp

ARM 14 nog altijd vast in Duinkerken: 'Een klein foutje met grote gevolgen'

VLISSINGEN - ,,Een klein foutje met grote gevolgen", zo omschrijft Joop Siereveld wat er in Frankrijk met één van zijn kotters, de ARM 14, is gebeurd. ,,In Nederland waren we er in dit geval met een waarschuwing vanaf gekomen."

De ARM 14 ligt, donderdagmiddag, nog altijd vast in de haven van Duinkerken. Franse maritieme autoriteiten hielden de kotter dinsdag aan voor wat een routinecontrole leek. ,,Maar je weet",  vertelt Siereveld, ,,dat ze streng zijn en altijd proberen iets te vinden."

Visserijcontroleurs letten er vooral op of er wordt gevist met netten met voldoende, wettelijk voorgeschreven maaswijdte. Te kleine vissen moeten kunnen ontsnappen. Siereveld: ,,De mazen van de hoofdkuil bleken in orde. Voor tongvisserij moeten die acht centimeter groot zijn en dat waren ze. De jongens aan boord waren opgelucht."

Overkuil

De Fransen gingen verder en namen ook de overkuil, die het hoofdnet moet beschermen, onder de loep. De maaswijdte van de overkuil moet twee keer zo groot zijn als die van de hoofdkuil, dus zestien centimeter. ,,Aan de bovenkant bleek die 17,6 centimeter", verklaart Siereveld, ,,maar aan de onderkant was die 14,7 centimeter. Ze hebben dat allemaal bij elkaar opgeteld, met als gevolg dat wij voor een minuscuul foutje al twee dagen vastliggen in de haven van Duinkerken. Je moet bovendien weten, aan de onderkant van die overkuil komt niet eens vis."

Siereveld vindt de kwestie zwaar overtrokken, zeker omdat de Franse milieuorganisatie BLOOM direct een verband legt met de pulskorvisserij. BLOOM die met succes in het Europees Parlement lobbyde voor een totaalverbod op de pulskorvisserij, spreekt van 'illegale elektrische visserij'. ,,We hebben een ontheffing om met de pulskor te vissen", reageert Siereveld. ,,We hebben vangstrechten in de Franse wateren. En het maakt voor de maaswijdte van je netten ook helemaal niet uit of je met een pulskor of een ander vistuig vist. De voorschriften zijn gelijk."

Borgsom

Quote

Je weet dat ze streng zijn en altijd proberen iets te vinden

Joop Siereveld, eigenaar ARM 14

De schade is ondertussen groot. De vis die aan boord van de ARM 14 was, is verbeurd verklaard en zal worden geveild ten bate van de Franse Staat. Om hoeveel vis het gaat, weet Siereveld niet. De viskotter was nog geen twee dagen aan het vissen. Siereveld, die zelf niet in Duinkerken is, schat de waarde op zo'n 10.000 euro. Zijn visserijbedrijf zal, in afwachting van een rechtszaak, ook een borgsom moeten betalen om de ARM 14 weer vrij te krijgen. Die kan oplopen tot ruim 20.000 euro.

Ook Teun van Dam, secretaris van vissersorganisatie Delta Zuid, 
kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de Franse autoriteiten 'per se iets wilden vinden' aan boord van de ARM 14. ,,Ze staan onder druk van kleine Franse vissers die de Nederlandse schepen liever kwijt dan rijk zijn, maar Nederland heeft daar eenmaal vangstrechten. Het wordt alleen op deze manier wel steeds onaantrekkelijker om onder de Noord-Franse kust te vissen."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Twee jaar cel geëist voor klap met hamer

    Twee jaar cel geëist voor klap met hamer

    MIDDELBURG - Tegen de 38-jarige C. H., zonder vaste woon- of verblijfplaats, is maandag in Middelburg een gevangenisstraf van twee jaar geëist. ook zou ze nog een celstraf van zes weken moeten uitzitten van een eerder vonnis. De vrouw wordt ervan verdacht op 8 april van dit jaar een oudere man bij wie zij tijdelijk inwoonde met een klauwhamer tegen zijn hoofd te hebben geslagen. De man liep daardoor een gebroken neus en een bloedend oor op. Kort daarvoor zou zij hem met een mes in de rug hebben gestoken. Volgens de vrouw viel het allemaal wel mee. De klauwhamer kwam eigenlijk tegen zijn hand aan en door de klap eindigde die hard op zijn neus. Het mesje was een tomatenmesje geweest en was niet meer dan een prikje geweest. ,,Een poging doodslag en een eenvoudige mishandeling, concludeerde de officier van justitie.’' De achtergrond van de delicten lag in de relationele sfeer. De man dacht een relatie met haar te hebben en eigenlijk was H. daar helemaal niet van gediend. Toen hij op de bewuste dagen in een geïrriteerde sfeer avances maakte regeerde zij met de hamer en het mesje.
  2. Tbs met dwangverpleging geëist tegen gewelddadige Hagenaar

    Tbs met dwangver­ple­ging geëist tegen gewelddadi­ge Hagenaar

    MIDDELBURG – De 31-jarige Hagenaar M. B. zou in ieder geval een tbs met dwangverpleging plus de zes weken cel van een eerder vonnis opgelegd moeten krijgen, vindt de officier van justitie in Middelburg. B. wordt ervan verdacht op 2 juni van dit jaar in Vogelwaarde zijn partner ernstig te hebben mishandeld en een dag later haar vader te hebben bedreigd. Zo zou hij haar bij de haren hebben gepakt, tegen de grond hebben gesmeten, tegen haar rug hebben getrapt en de keel hebben dichtgeknepen. Haar vader had hij gedreigd ‘dat kolere kot in de fik te steken’ en iedereen die in de weg stond ging opruimen.