Volledig scherm
Viskotter. © anp

ARM 14 nog altijd vast in Duinkerken: 'Een klein foutje met grote gevolgen'

VLISSINGEN - ,,Een klein foutje met grote gevolgen", zo omschrijft Joop Siereveld wat er in Frankrijk met één van zijn kotters, de ARM 14, is gebeurd. ,,In Nederland waren we er in dit geval met een waarschuwing vanaf gekomen."

De ARM 14 ligt, donderdagmiddag, nog altijd vast in de haven van Duinkerken. Franse maritieme autoriteiten hielden de kotter dinsdag aan voor wat een routinecontrole leek. ,,Maar je weet",  vertelt Siereveld, ,,dat ze streng zijn en altijd proberen iets te vinden."

Visserijcontroleurs letten er vooral op of er wordt gevist met netten met voldoende, wettelijk voorgeschreven maaswijdte. Te kleine vissen moeten kunnen ontsnappen. Siereveld: ,,De mazen van de hoofdkuil bleken in orde. Voor tongvisserij moeten die acht centimeter groot zijn en dat waren ze. De jongens aan boord waren opgelucht."

Overkuil

De Fransen gingen verder en namen ook de overkuil, die het hoofdnet moet beschermen, onder de loep. De maaswijdte van de overkuil moet twee keer zo groot zijn als die van de hoofdkuil, dus zestien centimeter. ,,Aan de bovenkant bleek die 17,6 centimeter", verklaart Siereveld, ,,maar aan de onderkant was die 14,7 centimeter. Ze hebben dat allemaal bij elkaar opgeteld, met als gevolg dat wij voor een minuscuul foutje al twee dagen vastliggen in de haven van Duinkerken. Je moet bovendien weten, aan de onderkant van die overkuil komt niet eens vis."

Siereveld vindt de kwestie zwaar overtrokken, zeker omdat de Franse milieuorganisatie BLOOM direct een verband legt met de pulskorvisserij. BLOOM die met succes in het Europees Parlement lobbyde voor een totaalverbod op de pulskorvisserij, spreekt van 'illegale elektrische visserij'. ,,We hebben een ontheffing om met de pulskor te vissen", reageert Siereveld. ,,We hebben vangstrechten in de Franse wateren. En het maakt voor de maaswijdte van je netten ook helemaal niet uit of je met een pulskor of een ander vistuig vist. De voorschriften zijn gelijk."

Borgsom

Quote

Je weet dat ze streng zijn en altijd proberen iets te vinden

Joop Siereveld, eigenaar ARM 14

De schade is ondertussen groot. De vis die aan boord van de ARM 14 was, is verbeurd verklaard en zal worden geveild ten bate van de Franse Staat. Om hoeveel vis het gaat, weet Siereveld niet. De viskotter was nog geen twee dagen aan het vissen. Siereveld, die zelf niet in Duinkerken is, schat de waarde op zo'n 10.000 euro. Zijn visserijbedrijf zal, in afwachting van een rechtszaak, ook een borgsom moeten betalen om de ARM 14 weer vrij te krijgen. Die kan oplopen tot ruim 20.000 euro.

Ook Teun van Dam, secretaris van vissersorganisatie Delta Zuid, kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de Franse autoriteiten 'per se iets wilden vinden' aan boord van de ARM 14. ,,Ze staan onder druk van kleine Franse vissers die de Nederlandse schepen liever kwijt dan rijk zijn, maar Nederland heeft daar eenmaal vangstrechten. Het wordt alleen op deze manier wel steeds onaantrekkelijker om onder de Noord-Franse kust te vissen."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement