Volledig scherm
De Spaanse helm is het pronkstuk van de collectie. © Camile Schelstraete

Archeologische vondsten uit de Bierkaai tentoongesteld

HULST - Een beerput, die kun je beter dichtlaten toch? De Werkgroep Archeologie Hulst denkt er anders over. Sterker: zonder beerputten had de werkgroep nooit een tentoonstelling in het Hulster 's-Landshuis kunnen houden.

Die expositie, getiteld Graven in de Bierkaai, is sinds afgelopen weekend te zien. Een beter weekend dan tijdens de Vestingdagen, wanneer de binnenstad toch al in middeleeuwse sferen zit, kon niet gekozen worden. Nieuw is de tentoonstelling overigens niet, zegt Mark Zwartelé van de werkgroep. "Het is al de derde. Nu is echter het archeologisch rapport van de Bierkaai klaar, daarom nogmaals de tentoonstelling." 

Scheepsresten

Bezoekers krijgen een beeld van de archeologische zoektochten tijdens de werken van januari tot oktober 2011. Toen is in de binnenstad gegraven om het water terug de stad in te krijgen. Hulst is daardoor weer een beetje een havenstad, net als eeuwen geleden, toen de stad via de Bierkaai in verbinding lag met open water. De werkgroep hielp de professionele archeologen een handje en bracht veel eeuwenoude schatten aan het licht. Zwartelé: "We wisten dat we in de Bierkaai oude kademuren zouden vinden, maar zoveel hadden we niet verwacht." Veel hout werd aangetroffen. "We dachten van een oud schip. Het bleken wel scheepsresten van boten uit Noord-Europa, maar die zijn gebruikt voor extra beschoeiingen. Dus we hebben geen oud schip gevonden, wat nog steeds veel mensen denken." 

Beerput

Met de aanleg van beschoeiingen, eerst van hout en later steen, versmalde de haven. Zo kwam er meer ruimte voor woningen. De bewoners daarvan deden hun behoefte in de beerput. "De beerputten zeggen veel over de bewoners", weet Zwartelé. "In sommige vonden we mosselschelpen. Daar woonden modale mensen. Vonden we oesterschelpen, waren het bovenmodale mensen." Want ook etensresten, kapotte flessen en ander vuil verdween in de put. "We hebben er zelfs een hondenschedel gevonden." 

Die schedel is te zien in de vitrines, net als allerlei militaire kledij. Zoals een vrijwel gave Spaanse helm, een borstharnas en rugplaat. Ook ligt er een kanonskogel formaat medicijnbal. 

De expositie trok direct veel bezoekers tijdens de Vestingdagen, net als onder meer de nagespeelde veldslag bij de Keldermanspoort.