In het monumentale pand, links naast de gemeentewinkel in de Lange Bellingstraat in Hulst, mogen vijf appartementen komen.
Volledig scherm
In het monumentale pand, links naast de gemeentewinkel in de Lange Bellingstraat in Hulst, mogen vijf appartementen komen. © Sheila van Doorsselaer

Appartementen in monumentaal Broederhuis

HULST - In het Broederhuis, een monumentaal pand van rond 1550 in de Lange Bellingstraat in Hulst, mogen vijf appartementen worden gerealiseerd. 

Het pand, in gebruik als kantoor, staat te koop. Een geïnteresseerde koper zou er graag vijf appartementen bouwen aan de straatkant. Burgemeester en wethouders willen hier wel aan. 

Het pand is een Rijksmonument en bestond oorspronkelijk uit twee huizen die in de tweede helft van de zestiende eeuw zijn samengevoegd tot één. Het werd hierdoor een van de grootste huizen in de stad Hulst. Alleen de echt rijken, zoals legerofficieren en hoge ambtsdragers, konden zo'n woning betalen. Dat bleef ook zo in de negentiende eeuw toen het pand achtereenvolgens werd bewoond door leden van de familie van Dortmont (burgemeesters), Van Deinse (notaris) en van Waesberghe (burgemeesters, wijnhandelaren, bankiers).

Het Broederhuis dankt zijn naam aan een van de laatste bewoners: de paters van Sint-Marie. Van 1997 tot 2008 was het pand eigendom van de Rabobank. Sinds 2008 hebben meerdere bedrijven er kantoor gehouden.