Volledig scherm
Annemiek Jetten © PZC

Annemiek Jetten wordt burgemeester van Vlaardingen

OOSTBURG - Annemiek Jetten wordt de nieuwe burgemeester van de gemeente Vlaardingen. De huidige burgemeester van Sluis start daar begin 2017 met haar nieuwe baan.

De gemeenteraad van het Zuid-Hollandse Vlaardingen besloot dinsdagavond om Jetten voor te dragen voor de functie. Haar benoeming is daardoor slechts nog een formaliteit. Jetten maakt een flinke stap: ze krijgt straks een gemeente met zo’n 71.000 inwoners onder haar hoede, drie keer zoveel als in Sluis.

Voor Jetten is Vlaardingen niet zomaar een gemeente, lichtte ze dinsdagavond toe. “Mijn schoonfamilie komt er vandaan. Ik ken de streek dus goed.” De mogelijkheid om juist daar burgemeester te worden, noemt ze ‘uniek’. “Het is echt niet zo dat ik weg wil uit Sluis. Maar een kans als deze komt misschien maar eens in je leven voorbij. Dan moet je die dus grijpen.” Volgens Jetten kan ze in Vlaardingen van meer betekenis zijn dan in Sluis. “Het is een arbeidersgemeente, met veel sociale cohesie, maar op dat sociale vlak juist ook problemen. Ik zie allerlei dingen die ik daar kan doen.”

De Vlaardingse gemeenteraad ziet in Jetten ‘een echte burgemeester, die stevig in haar schoenen staat’, meldt Kees Borsboom, voorzitter van de vertrouwenscommissie, op de website van de gemeente Vlaardingen. “We hebben haar leren kennen als een veelzijdig en gezaghebbend bestuurder, die veel relevante inhoudelijke kennis meebrengt.”

Jetten (53) werd in juli 2013 burgemeester in Sluis. Dat was haar eerste baan in de politiek: daarvóór was ze onder meer officier van justitie. In Vlaardingen volgt Jetten Bert Blase op. Die is daar waarnemend burgemeester sinds augustus 2014.