Angst en onzekerheid, maar ook komische taferelen aan de grens van Zeeuws-Vlaanderen

Reportage | videoRETRANCHEMENT/NIEUW NAMEN - Wie had dat ooit gedacht, dat de grens tussen Zeeuws-Vlaanderen en België ooit nog dicht zou gaan. Het coronavirus heeft het voor elkaar gekregen. Van Retranchement tot Nieuw Namen heersen angst en onzekerheid, maar ook spelen er zich haast komische taferelen af.

Op de dijk van het Zwin bij Retranchement is niet goed te zien of het fietspad in de verte dicht is. Aan de overzijde, op Belgisch grondgebied, rijden fietsers. Komen ze naar Nederland? Nee, toch niet, ze buigen af. Pas dichterbij de grens wordt het duidelijk. Een hekwerk sluit alles hermetisch af.

Een echtpaar uit Eindhoven komt aanrijden op de fiets. Ze hebben een tweede huisje in Nieuwvliet en willen daar zo lang mogelijk blijven, vertellen ze heel open. Ja, ze weten dat toeristen niet meer welkom zijn. ,,Maar ons zullen ze toch niet wegsturen?", klinkt het hoopvol.

Iets verderop zit de grensovergang van Retranchement-dorp richting Knokke ook potdicht. Met geen mogelijkheid kun je er langs. De grens is weer echt een grens. Knokke-Heist heeft ervoor gekozen slechts één weg open te houden, de weg vanuit Sluis. Twee politieagenten, een man en vrouw, houden er verkeer tegen. Ze nemen hun taak superserieus. De vrouw draagt een sjaal voor haar mond en weigert elk commentaar. ,,Ga weg!”, straalt ze uit.